macsob Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności, Dzisiaj w moim rowerku zaobserwowałem coś dziwnego. Mianowicie, jak jadę nie kręcąc pedałami i po czasie zacznę "kręcić" to napęd zachowuje się przez sekundkę, jakbym kręcił pedałami do tyłu. Czyli kompletny brak oporu. Po chwili zaskakuje i działa normalnie. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, nie wiem czego to wina.
Xsystoff Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Trzeba zajrzec do tylniej piasty i zobaczyc co tam w srodku slychac. Prawdopodobnie dostal sie syf i zapadki nie dzialaja prawidlowo.
NeZ Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Szczerze to nie rozumiem dokładnie o co Ci chodzi, tylko się domyślam, że pedałując nie czujesz żadnego oporu tak jakbyś przy 40km/h wrzucił przełożenie 1:1 i pedałował. Dobrze rozumiem? Wytłumacz co masz za napęd, i jak się to bezpłciowe kręcenie objawia? jak wreszcie zaskakuje i kręcisz czując opór to "zaskakuje" Ci to nagle czy w pewnym krótkim czasie? Szczerze to bardzo dziwne jest to co mówisz bo wychodziłoby, że kręcąc korba kręci się i też kaseta To weź odwróć rower do góry kołami, pokręć i zobacz czy jest możliwość, że kręcąc kasetą ręką do przodu, kręci się ona bez koła
macsob Napisano 18 Września 2007 Autor Napisano 18 Września 2007 Właśnie tak, odczuwam to jakby kaseta kręciła się w przód :lol: przez pierwsze naduszenie na pedał, później wszystko jest ok. Być może faktycznie bede musiał zajrzeć do piasty. A napęd to Alivio 06.
Kosu85 Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Pewnie masz uszkodzony bębenek w pieście. Jaka to piasta? Chyba jedynym wyjściem będzie wizyta w serwisie bo raczej nie masz kluczy do zdejmowania bębenka. Ewentualnie możesz też spróbować napsikać do środka WD40 może to tylko jakiś syf zapchał zapadki.
DOMAN Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 O ile sie nie mylę to do bębenka jest cos wglądające jak torx 12mm ale imubsem 10mm też sie odkręci.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.