Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problem: Jaka długość osi suportu?

Znajdź tą korbę na velobase.com i podaj jaka jest zalecana długość osi suportu. Przy zalecanej osi linia łańcucha na małym blacie wyniesie 41 mm. Linia łańcucha piast torowych (w tym novateca) to 42 mm.

@marianoitaliano: OLD piast torowych wynosi 120 mm.

Napisano

Chyba rozmawiamy o 2 różnych rzeczach- wycinanie piwotów nie osłabi, rozginania nie byłbym taki pewien, ja tam swoje zęby bardzo lubię chociaż może nie są tak białe jak Ibisza.

Napisano

Super dziękuję za pomocne odpowiedzi.(Aurox, KubaRozpruwacz, marianoitaliano)

Do obydwu suportów mam dostęp bezproblemowy.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odp Szakall dopiero zaczynam zabawę z ostrym podpowiedzi jeszcze czy łatwiej jest zrobić klejoną czy pod tarcze i na jakiej ty zaczynałeś?

ja naprawdę polecam najpierw poczytać a dopiero potem pytać

Napisano

tylko rozginasz i osłabiasz rurę :)

Chodziło mi o samo usunięcie piwotów. Wiadomo, że elementów grubościennych nie kształtujemy na zimno.

Napisano

usuwanie piwotów spoko, tylko delikatnie i brzeszczotem , szlifierą mozesz go przegrzać.

Dokładnie :) dlatego jak ktoś już wyżej powiedział, ucinamy z zapasem i szlifujemy.

Napisano

Jeszcze jedno czy na początek mogę zrobić z piasty pod tarcze? czy kopic jakaś inna?

Drogi Tomaszkuostre,

jest pewne złote motto dziennikarstwa; "nie ma złych odpowiedzi, są tylko źle zadane pytania".

Co do ostrej piasty, hierarchia wygląda mniej więcej tak:

klejona < pod tarcze < torowa

Mniej więcej, bo niektórzy producenci piast torowych nie biorą (nie chcą brać) pod uwagę , że mogą być one użytkowane przy zmiennych warunkach pogodowych i są kiepsko lub w ogóle nie są uszczelnione.

Napisano

nikt sie nie bedzie wygłupiał i wkladal do piasty , ktora ma smigać po torze z sosony syberyjskiej , uszczelek z gumki rewcepturki , tylkodaltego ,ze jakiś hipster taki jak ja , bedzie to katowal po chodniku.

Napisano

Drogi Tomaszkuostre,

jest pewne złote motto dziennikarstwa; "nie ma złych odpowiedzi, są tylko źle zadane pytania".

Co do ostrej piasty, hierarchia wygląda mniej więcej tak:

klejona < pod tarcze < torowa

Mniej więcej, bo niektórzy producenci piast torowych nie biorą (nie chcą brać) pod uwagę , że mogą być one użytkowane przy zmiennych warunkach pogodowych i są kiepsko lub w ogóle nie są uszczelnione.

Wiem że może to było głupie bo nie pomyślałem przed napisaniem ale czytałem że te klejone mogą się rozkleić a to w czasie jazdy nie jest chyba zbyt bezpieczne więc chyba kupie tą pod tarcze.

Czy te by się nadawały?

http://allegro.pl/piasta-shimano-przod-pod-tarcze-srebrna-hb-m475-i1597144338.html

http://allegro.pl/piasta-przod-pod-tarcze-joytech-bikestudio-krakow-i1618139166.html

Zębatka to obojętne jaka?tzn. nie chodzi mi o ilość zębów tylko czy taka zwykła za 5 do 10zł wystarczy?

Rozumiecie?

Napisano

Ja właśnie zaczynam(długo nie pojeździłem bo okazało się że mam pękniętą ramę) na piaście klejonej. Kupujesz zwykłe koło w rowerowym, nakręcasz na to zębatkę(ja mam 18 zębową) do końca i patrzysz czy jest jeszcze miejsce. Jak jesteś to good for you bo możesz nakręcić kontrę. Odkręcasz wszystko, odtłuszczasz benzyną i idziesz do najbliższego marketu budowlanego po klej Dragon "płynny metal"(czy jakoś tak). Klej rozrabiasz i smarujesz nim gwinty. Nakręcasz zębatkę i kontrę(jak masz) i odstawiasz koło na 1-2 dni. Po tym czasie koło i zębatka staną się całością.

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę:

Szakall.

Napisano

gratuluje pełenego nieprofesjonalizmu!

Płynny metal na gwint??? Jak już to klej do gwintów. Fakt ja wkręciłem pedały na płynny metal, ale w moim przypadku niemożna było mówić o gwincie tylko o pozostałościach gwintu.

Lepiej kleić bębenek- niema problemy z regulacją lini łańcucha.

Napisano

To ja się wtrącę z pytankiem czy da się wyostrzyć piastę 3- biegową ?

Chodzi o taką jak w holendrach.

Potrzebuje takiego śmiecia na słabą pogode / żeby pod klubem nie strach było zostawić na całą noc i takie tam.

Napisano

CO INNEGO PRZEGRZANIE PUNKTOWE a co innego lutowanie gdzie ogrzewasz wiekszy element rury ale nie będe się tu rozwodził na temat lutowania , bo i tak nie zrozumisz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...