Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dam radę bez problemu wsadzić oponę 25mm do obręczy o szerokości wewnętrznej 19mm? Według tablicy na forum nie, ale życie życiem ;-D

Napisano

kup jakiś kmc wąski, odpowiednik tego 510hx, nie pamiętam jaki to jest, 410 albo 610.

To predzej 610 bo kupilem wlasnie 410 i to jest gruby. W takim razie kupie i 610 czy inny waski KMC, a gruby zawsze sie przyda predzej czy pozniej

Napisano

najgorszy syf. miekkie sa ja ksto diabłów.

Accent roadrunner sprawdzone i tanie i lekkie i mocne i i i i i i :)

wlasnie ,te sa ok, a jakie oponki do nich polecacie na miasto ? ;)

z tej serii ''tanie i lekkie i mocne''

Napisano

zależy, co znaczy tanie...jeszcze tańsze niż zwijane conti są drutówki Vittoria Zaffiro, miałem w ostrym, mam w szosie. Może nie tak lekka (ponad 300g), ale daje radę.

Napisano

Nie warto, strasznie niewygodne.

Kupiłem teraz stare Turbo, ze stwardniałą skórą i różnica jest wielka.

Tak jakbym jeździł na kawałku kłody i przesiadł się na fotel.

Napisano

pytanie: czy biorąc ramę 56cm przy wzroście 190cm dałoby jakoś nadrobić te kilka cm w długości i wysokości? chodzi mi o ramę csepel royal, w sklepie mają tylko 56cm, może będzie jeszcze jedna 58cm, a pod koniec roku csepel ma robić ponoć największą 57cm. Interesuję się bo 500zł za ramę, widelec, stery, zacisk, suport i mostek to niezła cena.

Napisano

wycinasz wkladke ze starych opon szosowych i podkladasz do nowych w srodek.. Opory toczenia zabijaja ale za to skidy mozesz robic bez obaw..

Mialem tak kiedys ale zrezygnowalem bo rozbujac sie na tym szlo ciezko a jednak wole komfort jazdy i to jak rower sunie sam..

Oczywiscie takie patenty robi w ostrych bez hampli gdy naprawde skiduje sie duzo a szkoda Ci na opony.. Ja jednak wybralem komfort i wymiane opon co dwa, trzy miechy..

Napisano

dbać o ciśnienie. podobno dobre są też dętki lateksowe. no i zasadniczą ich wadą jest to, że po iluśtam godzinach powietrze samo z nich uchodzi, więc jak nie masz w domu dobrej pompki to nie ma sensu. A wkładki-specjalne antyprzebiciowe, zakładane między oponę a dętkę.

Napisano
wkładki-specjalne antyprzebiciowe, zakładane między oponę a dętkę.

hahaha ale jaja :w00t: nawet nie wiedzialem, ze jest cos takiego :whistling:

Napisano

no jest, nie wiem czy w szosie ale do mtb na pewno. to jest opaska, nie wkładka, wcześniej się pomyliłem. ;) można też zalać dętkę uszczelniaczem, jakoś tam też będzie działać. tylko moim zdaniem lepiej dbać o ciśnienie i jeździć z głową. mi od paru lat jedyne przebicie dętki jakie zdarzyło, to podczas montażu. ;)

Napisano

wlasnie wyczailem do szosy na 700c za 10 funa taka tasme.. A ja kombinowalem ze starymi oponami ale po krotkim czasie zrezygnowalem bo niewygodnie, no i to bylo dawno temu :teehee:

I u siebie jeszcze widzialem detki z jakims glutem w srodku antyprzebiciowym ale ciezkie i drogie jak na detki..

Napisano

no jest, nie wiem czy w szosie ale do mtb na pewno. to jest opaska, nie wkładka, wcześniej się pomyliłem. ;) można też zalać dętkę uszczelniaczem, jakoś tam też będzie działać. tylko moim zdaniem lepiej dbać o ciśnienie i jeździć z głową. mi od paru lat jedyne przebicie dętki jakie zdarzyło, to podczas montażu. ;)

http://allegro.pl/vittoria-rubino-opona-na-szose-700x23-wkladka-prb-i2680909110.htmlChodzi o tę wkładkę PRB? Ona jest chyba od razu zintegrowana z oponą.Złapałem laczka na dętkach Conti i oponach Vittoria zaffiro - musiałem wjechać na jakieś szkło; ciśnienie mam ciągle w granicach 8 bar, po prostu pech. jak będę miał więcej piniędzy to zainwestuje w tę wkładkę, bo nie ma nic gorszego niż niesienie rowerku na plecach kilka kilometrów.

Napisano

ja pisałem tylko, że są takie, nie korzystałem nigdy więc nie wiem jakie są dobre ;) swoją drogą, są opony które właśnie mają zintegrowaną taką wkładkę, może to lepszy pomysł. Dla mnie szkoda cennych gramów. Ew. zapasowa dętka, łatki i jakaś mała dobra pompka w plecaku i jazda. Wydasz na to mniej niż na te wkładki. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...