Skocz do zawartości

[malowanie] i renowacja ramy

rincon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zeby rozwiac wszelkei watpliwosci - nadzwonilem sie ostatnio po firmach, zeby ustalic gdzie w stolicy mozna wypiaskowac i pomalowac rame najtaniej.

wszedzie ceny sa praktycznei takie same, czyli: za piaskowanie i malowanie min 100 pln

samo piaskowanie 50 pln

samo malowanie 60, 70pln

czyli pytanie nie powinno brzmiec juz - gdzie najtaniej to zrobia?

tylko - gdzie najlepiej to zrobia?

no wlasnie, gdzie?;)

Napisano

Ja wczoraj odebralem swoja rame z lakierowania. Za śrutowanie ( tam akurat taka metode stosowali) , podkład , lakier wlasciwy (proszkowy) oraz lakier bezbarwny zaplacilem 80z. Obrobce podlegala rama + widelec.

Firma , w ktorej bylem to EKOPOLMAL we Wrocławiu przy ul.Krakowskiej 94 . Bardzo polecam. Wyszlo swietnie , takze bardzo polecam.

Napisano

udalo sie!

znalazlem zaklad (praktycznie) w Warszawie gdzie srutowanie (ekwiwalent piaskowania) i malowanie proszkowe z palety RAL kosztuje 50 pln i wykonywane jest w max 3 dni.

http://www.zumi.pl/223118,ZU_Gal-Mal._Dari...zawa,firma.html

nie sugerujcie sie adresem, bo tam jest tylko biuro, a lakiernia znajduje sie w Falenicy.

mozna dojechac 512, albo 146 i trzeba wysiasc na petli. Jak ktos bedzie chcial to moge lepij pokierowac.

Sam tam neistety nie pomalowalem, bo potrzebuje takiego koloru jakiego oni nie maja;)

pozder

Napisano

Czy jest jakiś sposób na spersonalizowanie ramy?

Czy jest jakaś możliwość zakupu specjalnych folii do druku, etc. w Polsce (tzw. decals) i umieszczenia ich na rowerze przez lakierowaniem bezbarwnym? Chyba, że ktoś ma inny pomysł na personalizację?

Napisano

Przegladajac FixedGearGallery widzlalem jak wiele rowerow ma mufki pomalowane na inny kolor niz cala rama. Moim zdaniem wyglada to bardzo klawo i chcialbym taki .patent. zastosowac w swoim rowerku. Tylko teraz zastanawiam sie, w jaki sposob pomalowac tak skomplikowane w sumie elementy jak mufki. Moja stara rama od favoritki ma kilka ‘wzorzastych’ tloczen w tym elemencie.

Cala ramka bedzie pomalowana proszkowo (wlacznie z mufkami), co mam nadzieje, nie bedzie bardzo przeszkadzac, zeby polozyc w kilku miejscach kolejna porcje lakieru.

Jaka technike polecacie? A moze ktos z Was juz tego probowal?

Napisano

przeglądnij temat ekscibicjonizm tam jest jeden rower tak pomalowany, zagadaj do goście to ci powie...

chyba ze ktos ma pomysł??

Napisano

Nigdy nie malowałem w ten sposób muf, ale nie wydaje mi się to być skomplikowaną czynnością...

- pędzelek (chyba najprostsza)

- aerograf (konieczne posiadanie sprzętu i umiejętności)

- spray (po obklejeniu okolic muf)

- rozmontowanie ramy na czynniki pierwsze i pomalowanie muf proszkowo, następnie złożenie ramy od nowa :P:)

Napisano

pedzelek - prosto, fakt, ale moim zdaniem w porownaniu z malowaniem proszkowym beda zacieki i to spore. bedzie to po prostu wygladalo kiepsko;)

aerograf - brak sprzetu i umiejetnosci:]

spray - mysle ze ciezko bedzie obkleic pozostaly metal, bo mufy sa 'dosc finezyjne':/ ale rozwaze

rozmontowanie ramy? to chyba nie klocki lego:P cala czynnosc bedzie bardzo nieoplacalna i przy 35-40 letniej ramie mysle ze dosc ryzykowna;]

Napisano

Rozmontowanie ramy, to był oczywiście żart :thumbsup: Myślę że opcja z pędzelkiem jest najlepsza, a przy odrobinie skupienia i starannego nakładania farby zacieków da się uniknąć. A nawet jeśli jakiś się pojawi, to mufy są na tyle małe, że nie będzie się to rzucać w oczy (zawsze też można zaciek zeszlifować drobnym papierem ściernym i poprawić pędzelkiem)..

Napisano

no wiec padlo na pedzelek. mam kolezanka ktora malowala troche obrazy poprose ja o 'pomocna dlon'

boje sie oprocz zaciekow tego, ze jesli rama jest zielona, a mufy maja byc zolte, moga byc przebitki. ciekawe czy dwie warstwy poradza sobie z tym problemem...

Napisano

Mam mały problem. Kiedy będe miał już gotową pomalowaną ramę sprayem to nakleić najpierw naklejki? a póżniej lakier bezbarwny? Czy odwrotnie. Wolę się zapytac bo boję się ze lakier bezbarwny może mieć jakiś negatywny wpływ na naklejki kiedy położe go już na nie. Proszę bardzo o odpowiedź

Napisano

Dziękuje za odpowiedź ;) Uszykowałem sobie plan malowania ponieważ dużo już czytałem na ten temat i jest to mieszanka wielu informacji. Prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko jest ok i może jakieś wskazówki i sugestie byłbym bardzo wdzięczny.

1. zdjąć osprzęt

2. zeszlifować stary lakier na mokro

3. załatać nieporządane wgniecenie w ramię szpachlówką samochodową

4. wyszlifować

5. zabezpieczyć niektóre miejsca ramy np. suport przed dostaniem się lakieru

6. przetrzeć benzyną ekstrakcyjną

7. warstwa podkładu w sprayu może być zwyczajny podkład w sprayu? czy musi być antykorozyjny w sprayu?

8. zmatowić i właśnie nie wiem jakim dokładnie papierem i czy na mokro?

9. przetrzeć beznzyną ekstrakcyjną

10. nałożyć pierwszą właściwą warstwę lakieru w sprayu

11. zmatowić i tak jak wyżej nie wiem jakim papierem i czy na mokro?

12. przetrzeć benzyną ekstrakcyjną

13. nałożyć drugą warstwę lakieru.

14. zmatowić nie wiem jakim papierem i czy na mokro?

15. przetrzeć bezyną ekstrakcyją

16. nakleić naklejki

17. nałożyć lakier w sprayu

18. wypolerować pastą polerską właśnie nie wiem jak to wykonać?

Prosiłbym o sprawdzenie i odpowiedzenie na pytania.

Napisano
  platinum90 napisał:
Dziękuje za odpowiedź :D Uszykowałem sobie plan malowania ponieważ dużo już czytałem na ten temat i jest to mieszanka wielu informacji. Prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko jest ok i może jakieś wskazówki i sugestie byłbym bardzo wdzięczny.

1. zdjąć osprzęt

2. zeszlifować stary lakier na mokro

3. załatać nieporządane wgniecenie w ramię szpachlówką samochodową

4. wyszlifować

5. zabezpieczyć niektóre miejsca ramy np. suport przed dostaniem się lakieru

6. przetrzeć benzyną ekstrakcyjną

7. warstwa podkładu w sprayu może być zwyczajny podkład w sprayu? czy musi być antykorozyjny w sprayu?

8. zmatowić i właśnie nie wiem jakim dokładnie papierem i czy na mokro?

9. przetrzeć beznzyną ekstrakcyjną

10. nałożyć pierwszą właściwą warstwę lakieru w sprayu

11. zmatowić i tak jak wyżej nie wiem jakim papierem i czy na mokro?

12. przetrzeć benzyną ekstrakcyjną

13. nałożyć drugą warstwę lakieru.

14. zmatowić nie wiem jakim papierem i czy na mokro?

15. przetrzeć bezyną ekstrakcyją

16. nakleić naklejki

17. nałożyć lakier w sprayu

18. wypolerować pastą polerską właśnie nie wiem jak to wykonać?

Prosiłbym o sprawdzenie i odpowiedzenie na pytania.

Ad. 11. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale w tym momencie chyba nie trzeba matowić lakieru, który jest jedną z warstw ostatecznych tylko nakładać dwie kolejne bez jakiegokolwiek juz matowienia.

Ad.18. Poleruje się banalnie prosto - miękka szmatka, na którą nakładasz trochę pasty polerskiej (co do ilości, to przekonasz się sam po pierwszym razie) i jechane ręką :D Tylko pastę kup jak najdelikatniejszą, żeby nie porysowała lakieru.

Ja osobiście odradzam jakiekolwiek polerki na efekcie końcowym, poza przejechaniem (po dostatecznie długim okresie schnięcia!) zwykłą, miękką szmatką.

Napisano

Witam

Ostatnio borykam się z takim problemem, odrestaurowałem sobie starego authora chodzi całkiem sprawnie zrobiłem z niego dojazdówkę i śmigam na nim do szkoły.

Od pewnego czasu chodzi mi także po głowie renowacja lakieru, jednak że jest to stary rower nie chcę wkładać w niego masy pieniędzy, myśle nad polakierowaniu go zwykłym lakierem w sprayu, coś w TYM stylu tylko teraz mam dylemat, czy opłaca się taka formuła to raz, dwa to czy dawać pod to jakiś podkład, trzy to czy rower "drapać" do czystej stali?

Pozdrawiam

Napisano
  Schwefel napisał:
Podkład możesz zmatowić ale nie pierwszą i drugą warstwę lakieru.

Noo ... już myślałem, że pominąłem jakąś czynność przy malowaniu ramy :)

Napisano

Gdy maluje sprayem zdarza się że spray pluje farbą :) zamiast ją rozpylać. Wycieram dyszę lecz nie zawsze to pomaga. Proszę o radę i sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.