mtb_rider Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 Witam!!! Mam zamiar końcem września kupić szosóweczkę proszę doświadczonych kolarzy o plusy jak i minusy obu rowerków gdyż w tym temacie niewiele siedzę ...jeszcze... Dzięki i Pozdrówka
tymon_tm Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 scott -> lekki, agresywny (ostre kąty, krótki rozstaw kół), sztywny, niezbyt komfortowy, wysoki i krótki (tzn geometria), brzydki :030: trek -> cięższy, spokojniejszy (dłuższa baza kół), mniej sztywny ale i tak jak mawiają anglojęzyczni - bardzo 'responsive', wygodniejszy (lepsze tłumienie), bardziej 'sportowa' geometria (tzn dłuższy a niższy), można na nim wygrać TdF :wink: ponadto -> trek ma widelec z rurą alu, ale wagowo zdaje się że nie ma wielkiej róznicy między scottem (trek powinien wazyc koło 420g, cr1 deko poniżej 400 - sprawdz jaki dokładnie model i poszukaj na weightweenies.starbike.com - 'listings'). na treka dostaniesz dożywotnią gwarancję, co nigdy nie przeszkadza. jeśli szukasz roweru do treningów, długiego kręcenia, wybierz treka. jeśli ma to być rower do ścigania, kryteriów itp być może lepszy będzie scott oczywiście te dwa rowery różnią się geometrią jak mało które, więc jeśli masz już szosę, zwróć najpierw uwagę jakie będziesz miał możliwości dopasowania się do poszczególnych rozmiarów..
mtb_rider Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Napisano 2 Czerwca 2007 no to patrząc na Twoje argumenty... jednak byłbym za trekiem ...hm... w tym problem... czy też nie... że będę wybierał spośród tych dwóch marek ... coś mnie jednak skłania żeby poczekać do wiosny i zakupić madone 5.2 sl... noo... chyba że ktoś mnie przekona do innej marki tylko wtedy cena katalogowa max 10 tysięcy...
tymon_tm Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 wejdz na strone treka i popatrz na madone'08.. przejdzie ci kupowanie scottów czy starszych treków z tym że do najbliższej wiosny jeszcze kupa czasu i kupa kilometrów do (nie)przejechania, więc nie wiem czy tyle wytrzymasz? za dychę możesz też coś złożyć (w czym zresztą mogę ci pomóc, prywatnie lub 'zawodowo' :cool: ) ale w sumie dobrze kupiony (tj za dobre pieniadze) trek 5000 ma swoją ponadczasową wartość i jest to niezaprzeczalnie jedna z ciekawszych ram, mimo że już ma pare ładnych lat (ale to moim zdaniem przemawia tylko na korzysc treka)
mtb_rider Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Napisano 3 Czerwca 2007 mhmm... no nie powiem... piękne są treczki na przyszły roczek... muszę wyczekać i obić ten rok na mtb'ku... składać nie chcę nie mówię też dlaczego... mimo to dzięki
Orzech89 Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 A może spróbuj czegoś z oferty FELT'a ? Możesz kupić ramę i coś poskładać. Ja kupiłem w piątek swoją szosówkę Felt'a i jestem bardzo zadowolony.
mtb_rider Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Napisano 5 Czerwca 2007 wolałbym... wybiorę coś z ofert mareczek wyżej wymienionych... ze względów oszczędnościowych xD
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.