Skocz do zawartości

[rower] Rockrider 5.2

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kopiuje mój post z działu o Krossie Hexagonie bo tam robi tylko offtopa :P

;)

Właśnie wczoraj otworzyli w moim mieście Decathlon. Zobaczyłem ten rowerek na ulotce i poczytałem wczoraj trochę o nim w sieci. Po polsku nie ma za dużo testów ale jak już są to wyrażają sieo nim prawie wszyscy w samych superlatywach :) Francuzkiego niestety nie znam na tyle dobrze żebym mógł przeczytać testy ;)

Dzisaj albo jutro wybieram się do Decathlonu aby obejrzeć rower w rzeczywistości ale muszę powiedzieć, że trochę się na niego "napaliłem" :)

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie tego roweru (sorry za OT, w razie czego proszę o przeniesienie):

Czy jest to rower dobry do jazdy po mieście (ok 70% to ścieżki rowerowe, jezdnie i inne utwardzane nawierzchnie)? Czy nie będzie on się tam "męczył" jak Ferrari do jazdy po zakupy :D

Czy w razie czego można założyć do niego semislicki albo inne oponki lepiej nadające się do jazdy w mieście czy będzie to hmm śmieszne? :P

Jak rzeczywiście wygląda sprawa z serwisem i gwarancją? Bo w Internecie właściwie jedynym zarzutem pod adresem Rockridera był ich serwis...

Oprócz tego mam jeszcze 3 pytania:

czym różni się Rockrider 5.2 od 5.1 i 5.0(jeżeli taka jest)? Bo na stronie Dacathlonu nie za wile można się dowiedizeć.

Jaki rozmiar ramy będzie najodpowiedniejszy do wzrostu 182cm? Wiem, że i tak trzeba będzie przymierzyć ale chciałbym wstępnie wiedzieć jakie rozmiary brać pod uwagę.

Oraz chyba najistotniejsze, jaka jest altenatywa dla Rockridera 5.2? Chodzi mi (jak zawsze :) ) o najlepszy stosunek ceny do jakości.

Napisano
Po pierwsze ile chcesz wydać na rower ?
jak najmniej :) to chyba najwłaściwsza odpowiedź. Początkowo myślałem o czymś w granicach 700-800zł (czyli pewnie Kross V3-V4) ale jak już pisałem, w moim mieście otworzyli Decathlon i tam zobaczyłem Rockridera 5.2. Poczytałem sobie nieco o nie, przeliczyłem i stwierdziłem, że dodatkowe 200 czy 300zł jestem wstanie dołożyć.

No w zasadzie to jest najlepszy rower za tą cenę, lepszego nie kupisz. Lekki, bo 13,5 kg wagi za rower za 1000 to mało.
No właśnie czytałem w teście, że ma on najlepszy stosunek ceny do jakości (na którym to stosunku najbardziej mi zależy :) ). Jeżeli nie faktycznie w tej cenie nie znajdę nic lepszego chyba jutro (albo w ciągu najbliższych tygodni) pojadę do Decathlonu i go kupię. Jedyny problem jest taki, że jak go kupię to więcej czasu na nim będę spędzać niż nad książkami :) więc wolałbym się wstrzymać przynajmniej jeszcze z miesiąć ;)

A jeszcze nieco odchodząc od tematu Rockridera (ale niezbyt daleko), czy nie wiecie jak sprawują się kaski RR S.I.X.? Dają taki gratis przy zakupie tego roweru?

Sorry, że 2 pod rząd ale nie mogę już edytować.

Jeszcze wrócę do mojego pytania, czy ten rower nie będzie się "marnował" w ruchu miejskim (na ścieżce rowerowej czy na ulicy)? I czy w razie czego można do niego założyć semislicki?

Napisano

Do każdego roweru można założyć semislicki :D Nie sądzę by ten rower się marnował :P Niestyty na pytanie o kask nie mogę odpowiedzieć bo nie wiem :)

• 11 miesięcy temu...
Napisano

2006_11869.jpg

Waga: 13,4 kg

Materiał ramy: aluminium 6061

Widelec: Rockrider Grind 1 regulowany

Skok: 70

Rozmiary: XS/S/M/L/XL

Stery: VP A71, 1-1/8"

Mostek: Rockrider Sport

Kierownica: Rockrider Sport, 600/640 mm

Sztyca: Rockrider, 29,8 mm

Siodełko: Viper

Piasty: Joytech

Obręcze: Rigida Sphinx

Opony: CST, 26x2,1"

Manetki: Shimano ST-EF50, 24-biegowe

Przerzutka przód: Shimano C050

Przerzutka tył: Shimano Altus lub SRAM SX4

Dźwignia hamulca: b.d.

Hamulce: Vuelta 80000

Korby: Suntour XCC 302, 22-32-42 z.

Pedały: Classic Wellgo Lu-C3

Kaseta: SRAM PG830, 11-32 z.

W najbliższym czasie zmieniam Kalahari bo się za małe zrobiło. I jakoś ten rower mi podszedł. Opłaca się go kupić? Jedyne co mi się nie podoba to ten amortyzator Rockrider Grind bo nigdy nie miałem okazji sprawdzić działania amortyzatora z Decathlonu. Muszę się nim przejechać w sklepie. No więc opłaca się czy warto kupić coś innego? Od razu mówie, Kross odpada :)

Napisano

opłaca... ale amorek po kilkuset km pewnie zrobi się sztywny więc szału nie ma.

(zresztą w tej klasie cenowej raczej dobrego amorka nie znajdziesz)

Napisano

U mnie sie jakoś sztywny nie zrobił po przejechaniu 3k km (również zima), ostatnio zalałem go olejem i chodzi miodzio.

Ogólnie rower polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...