Skocz do zawartości

[napęd] pykanie

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moze komus pomoze moj przypadek - ostatnio i u mnie pojawilo sie pykanie (ale bardzo ciche) - w zaleznosci od prelozenia co obrot, co dwa, czasem co trzy i co ciekawe pzy pyknieciu byl minimalny ledwo odczuwalny przeskok-wahniecie pod noga. mechanicy sprawdzili pobieznie co sie dalo, pojezdzili, oczywiscie nic nie znalezli. ja w koncu zaczalem sprawdzac ogniwko po ogniwku lancucha i okazalo sie ze na jednym sworzniu brakowalo opaski (czyli jego obwod byl mniejszy niz normalnie).

inne pykniecia z cyklu pedalka, korba, stery, suport, sztyca itd itp tez przerabialem (ze sztyca zreszta walcze do teraz), jakby to powiedziec - 'ten model tak ma' i tyle. czasem ciezko sie nie zgodzic z mechanikiem :)

Napisano

Witam jestem tu nowy! Mam scotta aspect 60 jestem poczatkujacym bikerem rower posiadam okolo 5 miesiecy zrobilem na nim okolo 500 km (wiem ze malo) jakis czas temu takze pojawilo sie u mnie niepokojace pykanie na szczescie mam rower na gwarancji wiec oddalem go do serwisu kazali przyjechac za 2 godzinki wszystko rozebrali przeczyscili nasmarowali a tu dalej pyka! wiec kazali przyjechac jutro bo jedyne co stwierdzili a czego nie sprawdzali to wolnobieg podobno na 100% poniewaz wkladali inne tylne kolo i bylo ok .Gosc sie pytal ile zrobilem km odpowiedzialem zgodnie z prawda ze okolo 500km on powiedzial ze juz przynajmniej 2 razy powinienem byc na przegladzie(gwarancje jednak uznaje)chyba przesadza! co o tym sadzicie czy jest mozliwe rozwalenie wolnobiegu po takim przebiegu?

Napisano

Od kilkudziesięciu km. też mi coś strzela.

Sytuacja wygląda tak, że jak nacisne lewy pedał/ramię korby to jest pyknięcie/strzał połączony z minimalnym ale wyczywalnym zapadnięciem się ramienia na dół, teraz naciskam drugie ramię i znów to samo; znowu naciskam lewe i strzał itd.

Występuje to naprzemiennie. Wyobrażam sobie, że ten ruch góra-dól raz po lewej, raz po prawej musi występować na osi/suporcie.

Co o tym sądzicie ?

PS kaseta w tym momencie się nie rusza, łańcuch nie wykonuje przesunięcia

Przebieg: ~ 1000 km (ostrego pedałowania przy wadze 85 kg )

Korba : Truvativ X-Flow 3.0 ( kwadrat ) sprwadziłem czy jest do końca nabita i wygąda na to że oba ramiona siedzą dobrze

Napisano

Czasem tez mam problem z "pykaniem", nie często może co jakieś 5-6tyś km. Powodem tego była piasta tylnego koła. W Alivio dostała się woda i bieżnie z prawej strony piasty (od strony kasety) lekko pod rdzewiały, rozebranie piasty i bębenka, wyczyszczenie i nasmarowanie pomogło od razu. Dodam jeszcze że przerabiałem różnej klasy piasty wspomniane Alivio, Deore (m530) i XT (m760). Z ta ostatnią niedawno miałem to samo. Tyle że XT-ek nie był zardzewiały, ale po wyczyszczeniu i nałożeniu świeżego smaru pomogło.

Napisano

Czasem tez mam problem z "pykaniem", nie często może co jakieś 5-6tyś km. Powodem tego była piasta tylnego koła. W Alivio dostała się woda i bieżnie z prawej strony piasty (od strony kasety) lekko pod rdzewiały, rozebranie piasty i bębenka, wyczyszczenie i nasmarowanie pomogło od razu. Dodam jeszcze że przerabiałem różnej klasy piasty wspomniane Alivio, Deore (m530) i XT (m760). Z ta ostatnią niedawno miałem to samo. Tyle że XT-ek nie był zardzewiały, ale po wyczyszczeniu i nałożeniu świeżego smaru pomogło.

Wiem, że czasem dźwięk potrafi się "nieść" po ramie, ale u mnie na 99% to są okolice albo sam suport.

Napisano

Witam jestem tu nowy! Mam scotta aspect 60 jestem poczatkujacym bikerem rower posiadam okolo 5 miesiecy zrobilem na nim okolo 500 km (wiem ze malo) jakis czas temu takze pojawilo sie u mnie niepokojace pykanie na szczescie mam rower na gwarancji wiec oddalem go do serwisu kazali przyjechac za 2 godzinki wszystko rozebrali przeczyscili nasmarowali a tu dalej pyka! wiec kazali przyjechac jutro bo jedyne co stwierdzili a czego nie sprawdzali to wolnobieg podobno na 100% poniewaz wkladali inne tylne kolo i bylo ok .Gosc sie pytal ile zrobilem km odpowiedzialem zgodnie z prawda ze okolo 500km on powiedzial ze juz przynajmniej 2 razy powinienem byc na przegladzie(gwarancje jednak uznaje)chyba przesadza! co o tym sadzicie czy jest mozliwe rozwalenie wolnobiegu po takim przebiegu?

problem rozwiazany okazalo sie ze wolnobieg byl suchy . Nasmarowali i wszystko juz jest ok nic nie pyka.Tak na marginesie podobno wolnobiegi sa w nowych rowerach suche trzeba nasmarowac po kupnie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...