naiLo Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam Na ostatniej wycieczce musiałem wyrzucić 3 ogniwa z łancucha poniewaz sie wygieły. Na szczescie miałem skuwacz i spinke wiec jakos dotarłem do domu. Teraz mam pytanie czy muszę wymienić łancuch? czy to w czymś szkodzi?
Schwefel Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Zapewne nie będziesz mógł wrzucić skrajnych przełożeń ale na nich się nie jeździ. Ja bym jeździł dalej.
naiLo Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Napisano 22 Kwietnia 2007 przełożenia wchodzą wszystkie. jednak zastanawiam sie czy to nie wplynie jakos na przezutki?
Niedzwiedz1 Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Sprawdź w warunkach domowych, czy łańcucha wystarczy żeby wrócić przełożenie 3-1. Tylko ostrożenie, bo jak będzie za krótki to rozwalisz przerzutkę! Jeśli wszystko będzie działać to OK, jeśli nie to po prostu pamiętaj, żeby nie używać takiego przełożenia (którego tak naprawdę nigdy się nie używa bo łańcuch ma duży przekos). Nie trzeba go wymieniać, jabym zostawił.
Mod Team Odi Napisano 23 Kwietnia 2007 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2007 Sprawdź po prostu czy ma odpowiednią długość. A jak to zrobić... szukaj na forum
zendel Napisano 23 Kwietnia 2007 Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam. Ja musiałem skrócić o 2 ogniwa łańcuch kupiony w sklepie, bo był za długi. Temat o długości łańcucha toczył się w ,, Spężyna odwrotna czy normalna''. Ja bym jeździł na takim łancuchu. Pozdrawiam.
Wilku89 Napisano 23 Kwietnia 2007 Napisano 23 Kwietnia 2007 z prozdu wrzuć na najmniejszą tarcze [na młynek] z tyłu daj na najmniejsza koronke kasety, w moim przypadku 11T. sprawdz wtedy czy lancuch jest idealnie rownolegly z wozkiem przerzutki. Jesli tak, to dobrze, jesli nie, to ...
delfik Napisano 24 Kwietnia 2007 Napisano 24 Kwietnia 2007 zendel----> to ze musiales skrócic lancuch o dwa ogniwa to nic nowego. Lancuchy mają zapas dlugosci [z reguly 112 (56 podwojnych ogniw) oczek] a do typowego górala zaklada sie łańcuch 108 (54 podwojne ogniwa) oczek. MaiLo ----> jesli zalozyc ze nie miales poczatkowo zbyt dlugiego lancucha to skrocenie go o 6 oczek to chyba za duze ryzyko. Rozciagniesz sprezyne przerzutki przy "przypadkowej" jezdzie na skrajnych przelozeniach (potem bedzie problem z naciągiem lancucha, zmianą biegów, itp), a przy odrobinie pecha zniszczysz ją. Na dłuższą metę bym nie ryzykowal No chyba ze masz przerzutke tanszą od łańcucha :twisted: :arrow:
zendel Napisano 24 Kwietnia 2007 Napisano 24 Kwietnia 2007 Delfik mam łańcuch który ma 108 ogniw orginalnie:) Pozdrawiam.
uchmanek Napisano 25 Kwietnia 2007 Napisano 25 Kwietnia 2007 co rozumiesz przez ogniwo? pełne ogniwo ma ponad 3cm, 3 ogniwa to 10cm!!!! jesli poprzednio miales lancuch prawidlowej dlugosci to nie ma szansy zeby teraz dzialal prawidlowo. jesli natomiast przez ogniwo rozumiesz "odleglosc od dwoch sasiednich pinow" (co jest nieprawidlowe, chociaz czeste) to zrob jak radza przedmowcy: sprawdz na sucho czy wszystkie biegi wchodza i czy nic zlego sie z przerzutka nie dzieje.
Napatos Napisano 25 Kwietnia 2007 Napisano 25 Kwietnia 2007 Uchmanek i inni: przełożenia wchodzą wszystkie.
uchmanek Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 wchodzic to one sobie moga, wazne czy cos sie z przerzutka nie dzieje.
verul Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 A ja mam pytanie: ile najmniej ogniw moze miec lancuch MTB dla systemu 9 biegowego? KAseta 11-32 i korba 22-32-44 Nie chce po prostu wozic zbednych ogniwek z uwagi na wage, a nie wiem ile mozna zejsc max zeby nie uszkodzic przerzutki i napedu. Zwlaszcza ze chce zmienic przerzutke na X0 z karbonowym wozkiem. A wszystkie lancuchy SRAMa i WIPPERMANa sa ciezkie i chyba jedynie skracajac je mozna zmniejszyc wage. SH nie biore pod uwage bo sie za szybko rozciaga.
grzegorz1974paszek Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 Ustalanie prawidłowej długości łańcucha wg.Shimano : owiń łańcuch na blacie i największej zębatce kasety z pominięciem przeRZutki ,dodaj dwa ogniwa-i masz prawidłową dł .łańcucha.Trzeba tez prawidłowo ustawic napięcie przeRZutki-tą srubką z tylu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.