Skocz do zawartości

[tarcza przód] Problem z załozeniem przy QR20

Szalej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pewien problem, a mianowicie, posiadam Avid Juicy 5, i koło przednie na sztywną ośkę 20mm. Piasta taka jest trochę węższa niz standardowa i przez to tarcza na tej piaście jest bliższej środka. Aby móc zamontować ten adapter musiałem użyć podkładek, ok 1cm miedzy widelcem a adapterem. Weszła śruba, zakreciłem i wszystko działało jak należy...przez 3 dni. Wyrobiły się gwiny w adapterze, w tym miejscu gdzie łączyłą sie ze śrubą, dlatego ze śruba za mało "łapała" ten gwint. Rozwiązaniem tego problemu jak na razie widze znalezienie i zamocowanie dłuższych śrub, o ten 1cm który brakuje. Tylko teraz, gdzie moge dostać te śruby zeby idealnie pasowały? Albo moze jakas inna propozycja rozwiązania tego problemu?

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam =]

Napisano
Witam, mam pewien problem, a mianowicie, posiadam Avid Juicy 5, i koło przednie na sztywną ośkę 20mm. Piasta taka jest trochę węższa niz standardowa i przez to tarcza na tej piaście jest bliższej środka. Aby móc zamontować ten adapter musiałem użyć podkładek, ok 1cm miedzy widelcem a adapterem. Weszła śruba, zakreciłem i wszystko działało jak należy...przez 3 dni. Wyrobiły się gwiny w adapterze, w tym miejscu gdzie łączyłą sie ze śrubą, dlatego ze śruba za mało "łapała" ten gwint. Rozwiązaniem tego problemu jak na razie widze znalezienie i zamocowanie dłuższych śrub, o ten 1cm który brakuje. Tylko teraz, gdzie moge dostać te śruby zeby idealnie pasowały? Albo moze jakas inna propozycja rozwiązania tego problemu?

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam =]

śruby kupisz w każdym sklepie ze śrubami, to chyba oczywiste. Bierzesz stare na wzór i mówisz, że chcesz o 1cm dłuższe, co za problem.....

Myślę, że masz problem z adapterem, bo to nie wina piasty:D JAKI TO AMORTYZATOR?

Najpierw kup dłuższe śruby, a jak to nie wyjdzie, to szukaj adaptera.

Napisano

Ale ja zda na takich śrubach (1 cm za długich) to pewne niebezpieczeństwo, przecie amortyzatory z osią QR 20 mm są przeznaczone do cięższych zastosowań, a ta śruba może się łatwo zerwać, ja bym szukał na Twoim miejscu innego adaptera, takiego o grubości 2cm.

Napisano

sruby nie mogą byc byle jakie - musza byc cechowane czyli o oznaczonej wartosci twardosci.

sruby są niecechowane albo o twardosci 5.8, 8.8, 10.9 i chyba 12.9. do amortyzatorow i zaciskow stosuje się sruby przynajmniej 8.8 (wg opisu na srubach o ile pamietam do magury).

z dostepnościa 8.8 nie powinno byc problemu. kupisz dluzsze to utniesz i tyle. wyzsze modele to chyba moze byc problem. jesli zalozysz byle co to sily obciazenia zetną ci srube. o skutkach wkrecenia zacisku w szprychy chyba mowic ci nie trzeba.

kupowalem dluzsze sruby do mocowania amortyzatora. dlatego wiem ze powinny byc dostepne.

Napisano
No dobra, pokaż mi jeszcze jakis link w necie gdzie to dostać?

Ps: amor to Bomber z1 eta '06

co chcesz kupowac przez net? sruby za 5 zł za kilogram? sklep z takim artykulami jest zapewne w kazdym wiekszym miescie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...