przemo82 Napisano 20 Lipca Napisano 20 Lipca Witam serdecznie Wszystkich użytkowników szanownego Forum. Chciałbym prosić Was o poradę. Mianowicie, jeżdżę obecnie na rowerze "górskim" ( tak przynajmniej kiedyś nazywało się w większości rowery dla laików ), marki Giant model z 2009 roku, kupiony jako nowy. Tym rowerem przemierzyłem sporo km, min. ok. 30% polskiego wybrzeża, czy niewielkie szlaki alpejskie. Jeździ się na nim bardzo dobrze, jednak pozycja którą wymusza konstrukcja roweru jest dla mnie po prostu obecnie męcząca. Przekroczyłem 40 lat, 183cm , a kalkulator pokazuje mi, że powinienem mieć ramę "61". Jeśli szukam obecnie roweru "trekingowego / miejskiego" to dobrze robię ? Przejechałem się ostatnio u jednego sprzedawcy na modelu Gazella C8 a u innego na Gazella T0. Większej różnicy między samymi modelami nie wyczuwam, lecz jest przeogromna róznica między moim "góralem". Tylko do końca nie wiem, czy z takiej Gazelli też będę zadowolony, hmm naście lat. Coś poradzicie ? Cytuj
leotdipl Napisano Środa o 10:44 Napisano Środa o 10:44 Coś przecholowałeś z ramą 61" ... Napiszę ci tak. Też jeździłem jeszcze w tym roku na takim. Giant Boulder Sports 510. Musiałem trochę w nim kiedyś trochę pozmieniać (kierownica "U", siodełko i inne duperele). Kola 26" jeśli dobrze piszę. I też stałem przed takim wyborem. I też przymierzałem się do naprawdę wielu rowerów trekkingowych czy crossover. Miejskie nie dla mnie. A na koniec i tak wybrałem MTB. Konkretnie XC. Po prostu tamte "nie leżały" - nie przemawiały do mnie. W nowym zmieniłem jedynie mostek. Mam Twój wzrost, ale jestem o wiele starszy w dodatku z problemem zdrowotnym (kręgosłup). Jak widzisz na moim przykładzie, jeśli coś cię nie przekonuje nie kupuj. Próbuj (wypożycz na weekend na wycieczkę) - szukaj - aż znajdziesz ten odpowiedni. Cytuj
przemo82 Napisano Czwartek o 11:36 Autor Napisano Czwartek o 11:36 Dziękuję Ci bardzo za odzew. Wypożyczenie na weekend odpada, przynajmniej od prywatnych sprzedawców. Dzwoniłem też do Poznania ( Rowerowa holandia), tam także wypożyczenie odpada. W sumie mają rację. Mój rower jakim się obecnie poruszam to Giant Terrago, koła 26". Nie jest zły, jednak pozycja beznadziejna. Nie chcę już na nim jeździć, a szalenie typu wertepy, czy strome podjazdy / zjazdy czy nawet jazda przez rzeki już mi nie są w głowie. Lubię szybkie przejazdy ale doceniam też wolne niemęczące tempo spacerowe 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi