Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kłaniam się nisko, kolejne MTB i kolejne w podobnych cenach jak większość postów tutaj, natomiast mam kilka kryteriów, o które chciałbym dopytać i kilka modeli po wstępnym przeszukaniu postów/forów itd. Obecnie posiadam gravela Kross Esker 6.0 gen2 i po 1000km wiem, że to nie jest typ roweru dla mnie - brak amortyzacji, pozycja, baranek - chcę wrócić do MTB. 

Do czego poszukuję rower?

Tak naprawdę, to do wszystkiego. Jeżdżę 50% asfalt i 50% szutry/ścieżki leśne itp. Natomiast nacisk na najbliższe 2-3 lata to jazda z dzieckiem. Chcę coś co swoją geometrią pozwoli na montaż Shotgun Pro Evo i komfortowe jeżdżenie, czyli geometria bardziej rekreacyjna niż sportowa. Czy później chciałbym rozbudować rower? Pewnie tak.

Ile chcę przeznaczyć pieniędzy?

Wiadomo, jak najmniej.. :D natomiast coś w granicach 6000zł będzie odpowiednią ceną. Jednak jeśli jest coś droższego ale turbo wartego uwagi, dajcie proszę znać.

Moje typy:

• Trek Procaliber 8 (słaba dostępność L)
  • Trek Procaliber 6
  • Orbea Alma H20

Moja waga: 100kg

Mój wzrost: 185cm.

Coś z moich typów jest warte uwagi, czy jednak może warto rozglądnąć się czymś innym. Będę kupował pewnie rower online, więc wszelkie polecajki będą na miarę złota.

Bardzo dziękuję każdemu za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

PS. Kross jest na sprzedaż, gdyby ktoś szukał, no prawie nowy.. 🥲 1000km przebiegu, gen2, rok na gwarancji + rama dożywotnio. 

Napisano

Jeśli nie Procaliber 8, to Rockrider Race 740:

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-740-karbonowa-rama/_/R-p-323483

Procalibra 6 i Almę H20 sobie odpuść, bo Judy Silver ma górne golenie pokryte kiepskiej jakości powłoką, którą łatwo jest uszkodzić. Najtańsze sensowne widelce Roock Shoxa to seria Gold (anodyzowane aluminium zamiast stali powleczonej jakimś dziadostwem).