Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Po długim reserachu zdecydowałem się, że moim pierwszym gravelem będzie Bianchi Nirone 7 2026.

Ze względu na mój brak doświadczenai z rowerami mam dylemat jaki rozmiar wybrać - 53 czy 55. Poniżej moje wymiary:

długośc uda 63 cm
dlugosc podudzia 55 cm
dlugosc krocza 82 cm
dlugosc ramienia 68,5 cm
dlugosc tułowia 58,5 cm
wysokość wcięcia mostka od ziemi 140 cm
wzrost 174,5 cm

Reasumując mam dosyć krótki tułów i dłuższe nogi/ręce. Patrząc na geometrię i kalkulatory w teorii oba rozmiary powinny być dla mnie okej. Chcę, żeby rower był uniwersalny na dojazdy do pracy, tripy po mieście jak i traski po 50-100km, natomiast nie wiem jak to się potoczy w przyszłości ze względu, że wcześniej nie jeździłem. Może uznam, ze chce jeździć na ustawki z szosowcami i zapierdzielać.

I tutaj pojawia się pytanie. Testowałem te Bianchi w rozmiarze 55 i wydawało się okej. Sprzedawca powiedział, że rower dobrze pasuje, mam lekko zgięte łokcie podczas jazdy, a siodełko jeszcze można 2/3cm podwyższyć. Nie wiem natomiast czy po prostu nie próbuje mi go opchnąć, bo akurat ten rozmiar ma na stanie. Czytając na forach ludzie często sugerują wzięcie rozmiaru mniejszego (w tym przypadku 53), jeżeli jest się pomiędzy. W kalkulatorach wychodzi, że pod aggresive/race 53, a moderate/sport 55 (nie wiem do końca jak to rozumieć). Poniżej też wrzucam wyniki z kalulatoraimage.thumb.png.62cd4e09f7783f1416cdee832c522154.pngimage.thumb.png.73aa9ee5535e763f248b9aae294cc5df.png