Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

mam suport jak na zdjęciach (Felt VR60). Nie znam takiego rozwiązania w ogóle. Czy ten suport się rozkręcił ? Czekam na paczkę z kluczem do suportu i się zastanawiam czy to trzeba skręcać. Podobno to pressfit skręcany. W załącznikach zdjęcia.

IMG_0274.jpeg

IMG_0276.jpeg

Napisano (edytowane)

Tak jak napisałeś, wygląda to na skręcany pressfit. Z tego co widzę na necie (https://www.machineryrowbicycles.com/product/felt-bicycles-vr-60-384487-1.htm) będzie to BB386 pressfit, a konkretnie https://sklep.token-polska.pl/suport-bb38630p-p-400.html. Na stronie token-a znajdziesz instrukcję. O ile dobrze znalazłem.

Na szybkiego - tak, suport się rozkręcił i będzie trzeba go dokręcić... ale coś mi tutaj nie gra :)

• Ściągnij korbę i sprawdź dobrze dlaczego się rozkręcił - stan łożysk (dociskając i obracając palcem), rozmiar mufy (średnica wew. ~46 mm, szerokość 86,5 lub 92 mm).
    Do pomiaru średnicy wew. będzie wymagana dokładna suwmiarka (~ dokładność 0,02 - 0,04 mm), żeby wyciągnąć jakieś sensowne wnioski. Oczywiście taki pomiar wymagałby wykręcania suportu. To warto zrobić jeśli łożyska będą ok, dokręcisz suport, a problem wróci ponownie za jakiś czas.
  • Klucz do suportu musi być w miarę gładko ścięty, inaczej możesz obrobić zęby od suportu; dobrze go dociśnij żeby się nie ześliznął.
Edytowane przez karczk