Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wam,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, mam nadzieje że znajdę tu odpowiedzi na swoje pytania i oczywiście jak nabiorę doświadczenia w tematyce mojego roweru, również będę mógł komuś w przyszłości pomoc. Moja nowa maszyna i pierwsza tego typu to Marin Alpine Trail 1.

Temat z jakiem do was przychodzę to Fox Float Performance, 205×65, 30xM8 Lower Hardware, jest po serwisie zerowym, wymienione uszczelki płyny więc pełny komplet. 

natomiast zauważyłem że podczas jazdy tłok jeżeli tak mogę to nazwać jest dosyć zapocony. czy taki objaw jest normalny ? w teorii tak bo musi pracować nasmarowany, ale czy nie za bardzo. Dołączam film do posta. mam nadzieje że coś na nim zobaczyć bo mnie tu ogranicza wielkość pliku.

Napisano

Regularną praktyką serwisantów jest lanie oleju smarującego do puszki powietrznej "z górką". "Górkę" wypluje przez kilka pierwszych godzin pracy, potem już nie powinien się "pocić", co nie oznacza że nie będzie tłusty. Jak się zrobi zupełnie sucho to już będzie czas na kolejny serwis.

Napisano

Faktycznie od serwisu nie zrobiłem nim dużo km, więc może rzeczywiście musi się lekko wyrównać.

@emski - podczas serwisu były wymieniane uszczelki itd. na moją prośbę. Słyszałem że w nowych amortyzatorach FOX można znaleźć opiłki metalu w oleju co może wpłynąć na późniejszą gwarancje. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Wolałem dmuchać na zimne. 

Nie wiem czy w tym wątku dalej pytać, ale jako laik po czym poznać ze hamulec jest zapowietrzony. Bo mam wrażenie że jak naciskam klamke kilka razy to robi się twardsza.