Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po kilku latach przerwy od rowerowania (i śledzenia trendów) postanowiłem że kupię nową ramę, napęd, przerzucę kilka rzeczy ze starego roweru i spróbuję złożyć sobie jakiś mega tani rower gravelowo-trekkingowy. 

Potrzebuję więc pomocy ze znalezieniem jak najtańszej ramy: 
-geometria wygodna, gravelowa 
-materiał dowolny, może być aluminiowa (byle nie karbon bo się raczej nie nadaje pod sakwy) 
-pod wzrost 170cm 
-ma zmieścić minimum oponę 2" 50mm 
-otwory pod bagażnik 
-pod napęd 3x 

Napisano
Cytat

postanowiłem że kupię nową ramę, napęd, przerzucę kilka rzeczy ze starego roweru

Skoro rama ma być nowa, napęd ma być nowy, nie piszesz nic o standardzie kół...to co ty chcesz z tego starego roweru przerzucać i gdzie tu opłacalność?

Napisano (edytowane)

@Mihau_ koła 28"/29"; w sumie to najprawdopodobniej przerzucę tylko siodełko, pedały i może opony 😅 
(możliwe że jeszcze unikatowe klamkomanetki by pyrkiewicz pod uciąg mtb tak z czystej nostalgii (+miałem kiedyś najtańszą szosę z deca i chyba wolę takie niż jakieś najtańsze "szosowe") no i pamiętam jeszcze że kiedyś tarczę pod szosę/gravel były gorsze od tych mtb, ale to się pewnie już zmieniło)  
Mniej chodzi o opłacalność, a bardziej o personalizację. Kilka lat nie śledziłem "rynku" i np. teraz widzę że nowym standardem stają się napędy 2x (lub 1x) co miałoby sens przy zestawach 2x11, 2x12 itp. ale przy ograniczonym budżecie i rowerze który ma być również pod sakwy, kilkudniowe wypady z namiotem itp. wolę mieć 3x8/9 niż 2x7/8/9.
Szczególnie że mniej więcej wiem co chce i wolę wydać więcej na np. dobre koła, albo jakiegoś wygodnego dirt dropa niż na wypasiony napęd itp. więc przy kupnie całego roweru i tak bym musiał część osprzętu na starcie wywalić (np. siodełko bo już mam drogie, mega wygodne i przetestowane)

Edytowane przez Zangetsu
Napisano
Cytat

wolę mieć 3x8/9

ale praktycznie nikt nie robi ram, które ci przyjmą korbę 3x

kup sobie stricte "wyprawowy" model pokroju używanego four corners na napędzie 3x i tyle, tani jest, na pewno tańszy niż składanie od podstaw