Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy to wytarcie jest normalne? Jak to u was wygląda. Jak patrzę z boku to jest luz, kiedy opieram się na kierownicy z zaciągniętym hamulcem przednim też nie dotyka, widocznie przy oparciu się na kierownicy lub nierównościach podczas jazdy musi lekko ocierać. Stery już rozbierałem składałem i wydają się okej. Luzów przód tył też nie ma. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może ten pierścień centrujący ma luz i przez to widelec lekko się ugina. A może te widelce tak po prostu mają, są miękkie? Ocieranie tylko z przodu widelca z tyłu jest okej. może da się jakoś zwiększyć tą szczelinę między widelcem a główką ramy? PXL_20260323_073812799.MACRO_FOCUS2.thumb.jpg.22f1cae79a446a33726e5804e8b5a1da.jpg

PXL_20260325_122351220.MACRO_FOCUS.jpg

PXL_20260323_073806899.MACRO_FOCUS~2.jpg

Edytowane przez miodzioo1
Napisano (edytowane)

Może to złudzenie, ale na Twoim 2. zdjęciu wydaje mi się, że szpara między koroną widelca a główką ramy nie jest równomierna - z przodu mniejsza, z tyłu większa. Jeśli to nie jest złudzenie, to może wynikać z:

-krzywego osadzenia sterów w trakcie montażu - przy prawidłowo wykonanym widelcu i gniazdach łożysk w główce ramy właściwie trudne do wyobrażenia, bo w normalnej sytuacji wstępne naprężenie łożysk (śrubą top capu) jest czynnością samocentrującą cały układ - co prowadzi do niepokojących wniosków, że

-albo rura sterowa widelca nie jest idealnie prostopadła do płaszczyzny korony widelca, albo płaszczyzny osadzenia łożysk w główce ramy nie są równoległe do dolnej krawędzi główki... ewentualnie (jak już jestem przy mankamentach wykonania ramy czy widelca) korona widelca (cała ta płaszczyzna) nie jest równa i z przodu jest "więcej materiału"

-nie szukałbym przyczyn w luzach na sterach albo zwiększonej elastyczności widelca - dlaczego? Bo pokazane uszkodzenia nie pasują mi do tej opcji. Gdyby rzeczywiście na sterach był luz, albo widelec się wyginał za bardzo i  przez to szpara miedzy koroną widelca a krawędzią główki ramy stawała się za mała (te dwa elementy zahaczają o siebie), to raczej spodziewałby się uszkodzeń z drugiej strony  - z tyłu, bliżej dolnej rury. Dodatkowo powinieneś zaobserwować jakieś otarcia u góry - miedzy pokrywką górnego łożyska sterów a główką ramy (ale tu już w części przedniej). To wynika z sił jakie działają na widelec i największe są przy hamowaniu. Oczywiście powinieneś zadbać o jak najlepsze skręcenie sterów (żeby żadnego luzu nie było)...Nie wydaje mi się jednak, żeby ten pierścień ustalający w górnym łożysku (z przelotkami na poprowadzenie pancerzy) umożliwiał jakiś luz).

Można dodać jeszcze, że sam projekt tego roweru nie sprzyja niwelowaniu rozmaitych niedokładności produkcyjno-montażowych. Przecież przy tak monstrualnej główce ramy i widelcu pod jej kształt (projektant miał fantazję) powierzchnie korony widelca i spodu główki ramy są zdecydowanie większe niż w nieudziwnionych projektach z okrągłymi przekrojami. W dodatku te powierzchnie muszą być idealnie równoległe, co przy sterach zintegrowanych z minimalną szparą jest dodatkowym wyzwaniem...

Rondo%20Ruut%20CF1%20G2%20head%20tube.JP

W rezultacie - nawet jeśli tam wszystko jest OK i na stojaku serwisowym nic o siebie nie ociera, to w warunkach realnej eksploatacji wystarczy trochę błota, ziaren piasku, żeby ładnie ścierać materiał.

Żyjemy w takich czasach, że już niekoniecznie form follows function. Teraz liczy się bardziej fikuśny projekt niż praktyczna strona użytkowa. Nie żeby ten Ruut mi się nie podobał, bo podoba się (lubię takie kanciaste kształty), ale różne rozwiązania raczej by mnie skłaniały do ostrożności z decyzją o zakupie (jakbym szukał roweru tego rodzaju - tej geometrii i założeń). Zresztą mamy jakąś kumulację, bo zaraz obok trwa zacięta dyskusja nad sensownością  rozwiązania blokady sztycy w tym właśnie modelu... 😞 

Edytowane przez HSM
Napisano (edytowane)

Co do prób zwiększenia tego prześwitu między koroną widelca a główką ramy, to nie wiem... przychodzą mi do głowy dwa (no trzy) pomysły...wszystkie związane z dolną częścią sterów. Tam zdaje się są stery acrosa - pewnie takie https://acros-components.com/en/is52-is52-bearing-kit-integrated-cable-routing/56.52.920r1 

0689f7f0e4ca2c917ce590fe24526944642d8307

Czyli możesz:

-albo znaleźć stery, które przy takim samym łożysku mają dolny pierścień osadczy nieco grubszy, ale powodzenia w szukaniu takich informacji...

-albo znaleźć coś w rodzaju podkładki pod ten dolny pierścień osadczy o pożądanej grubości...

-albo próbować znaleźć nowe dolne łożysko. o wszystkich wymiarach (poza grubością/wysokością) i kątach takich jak w oryginale, ale nieco grubsze. Są łożyska 52/40/8 mm (czyli o 1 mm wyższe) https://lozyskarowerowe.pl/Lozysko-MH-P16H8-40x52x8x45/45 Lozysko-MH-P16H8-40x52x8x4545.webp

Tylko nie podejmuję się oceny poprawności tych kroków... Na ile trącą one druciarstwem rowerowym...

Edytowane przez HSM
Napisano (edytowane)

Rozbiore całkowicie te stery, włożę łożysko 8mm i zobaczę. Może tam coś pod obecne łożysko podlazło

Edytowane przez miodzioo1
Napisano
W dniu 30.03.2026 o 13:45, HSM napisał:

Co do prób zwiększenia tego prześwitu między koroną widelca a główką ramy, to nie wiem... przychodzą mi do głowy dwa (no trzy) pomysły...wszystkie związane z dolną częścią sterów. Tam zdaje się są stery acrosa - pewnie takie https://acros-components.com/en/is52-is52-bearing-kit-integrated-cable-routing/56.52.920r1 

0689f7f0e4ca2c917ce590fe24526944642d8307

Czyli możesz:

-albo znaleźć stery, które przy takim samym łożysku mają dolny pierścień osadczy nieco grubszy, ale powodzenia w szukaniu takich informacji...

-albo znaleźć coś w rodzaju podkładki pod ten dolny pierścień osadczy o pożądanej grubości...

-albo próbować znaleźć nowe dolne łożysko. o wszystkich wymiarach (poza grubością/wysokością) i kątach takich jak w oryginale, ale nieco grubsze. Są łożyska 52/40/8 mm (czyli o 1 mm wyższe) https://lozyskarowerowe.pl/Lozysko-MH-P16H8-40x52x8x45/45 Lozysko-MH-P16H8-40x52x8x4545.webp

Tylko nie podejmuję się oceny poprawności tych kroków... Na ile trącą one druciarstwem rowerowym...

Dałem o 1mm wyższe łożysko dolne i przy okazji papierem wodnym europejskiej trochę powierzchnię w główce

20260406_114545-COLLAGE.jpg