delfin150 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cześć, wydawałoby się że tytuł tematu jest nieco nietrafiony ale już tłumaczę o co chodzi. Historia jest jeszcze z tamtego roku. Na początku sezonu miałem na gravelu Michelin power gravel 40mm na mleku. Gdzieś po pół roku zachciało mi się spróbować jazdy na 45mm, więc kupiłem Continentale terra speedy i w działkowym zaciszu wziąłem się za wymianę opon. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy opona na znacznej części koła nie chciała w ogóle odbić od rantu do środka obręczy. Męczyłem się z tym chyba ze 3 godziny ale ostatecznie przegrałem, ani drgnęły. Dzień później podrzuciłem koła do zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego. W serwisie udało im się zdjąć opony (mówili że ledwo a chłopaki serio znają się na rzeczy), ale mleko tak trzymało że musieli zakładać nową taśmę bo miejscami zeszła z oponą, tak wszystko było ze sobą poklejone. Generalnie morał z tego taki, że gdybym gdzieś na trasie złapał na tym zestawie gumę to nie byłoby szans żeby ratować się dętką. Stąd moje pytanie: czy da się jakoś zapobiec takim przypadkom żeby móc jeździć na mleku bez obaw, czy po prostu ten typ tak ma? Jakie jest Wasze doświadczenie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi