Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. 

Potrzebuję pomocy w wyborze nowych kół. Mój rower to mtb full Ghost Riot Trail Essential. Mój budżet na nowe koła to 2000zł. Myślę że powinny to być H32 ze względu na moją masę (114kg), dlatego muszą to być koła które wytrzymają mój ciężar. Jakie polecacie?

Napisano

Piasty jakie tam chcesz. DT/Dartmór/Hope czy cokolwiek. Polecam takie ze stalową osią. Obręcze dowolne, byle szerokie. Liczba dziurek wg uznania.

Szprychy z przodu:

strona tarczy - 2.0mm, proste
stronaprzeciwna - 1.8mm, cieniowane

Szprychy z tyłu
strona napędu - proste 2.3mm
strona tarczy - proste 2.0mm

Napisano

bazując na deklaracji DT, obręcze spawane, dedykowane do emtb SL,  szprychy 2,0mm proste z każdej strony, wzmocniona piasta, bębenek alu, 130kg, 

image.png.7297ed893ad3eeff9b5aa6e798f0553b.png

Napisano

"obręcze spawane," [V]

"dedykowane do emtb SL" [V]

"szprychy 2,0mm proste z każdej strony" [X]

"wzmocniona piasta" - co to konkretnie oznacza? 

"bębenek alu" HAHAHAHAHAHAHHHHHAHAHA!

Aha, HAHAHAHHHAAHA

Jako doświadczony, niegodny nazwywania się człowiekiem hiper wieprz o masie małego czołgu 28szprych to można sobie do szosówki dać.

Poza tym do wuja miłego, kłerwa czytać specyfikcję. 130 kilo to waga systemowa. Czyli "człowiek" + rower + bateria + plecak + bidon + zgrzewka piwa + klucz do suportu który jest niezbędny na tripie. Więc nawet 114kg + reszta przekracza 130. Nawet ja, z moimi 104kg skrobałbym to od spodu.

Za to mam koła ęduro złożone w 2018, trzepane od wtedy zgodnie z przeznaczeniem. Wciąż proste, robione zgodnie z przepisem wyżej.