Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

Rok temu pomogliście mi wybrać MTB i jestem bardzo zadowolony. W tym roku przychodzi czas na szosę: 

Budżet maksymalny to 12 tyś, ale im mniej tym lepiej, wiadomo 

Rowery, które mi się spodobały to:

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/rowery-wyscigowe/ultimate/cf-sl/ultimate-cf-7-a.50/4598.html?dwvar_4598_pv_rahmenfarbe=R101_P06

oraz 

https://olimpiasport.pl/produkt/110.63073.211191.339.htm

Realia wyglądają tak: 

Nie jestem żadnym szosowym kotem. Typowy amator, który skoczy czasem w weekend na ustawkę, a czasem pojedzie sam na 3-4-5 godzinną pętlę. 

Czy potrzebuję roweru aero? Kompletnie nie. Jedynie z doświadczenia wiem, że oprócz sensownej specyfikacji rower musi się też spodobać.

Pytanie do Was - czy warto dopłacić do Canyona? Specyfikacyjnie wygląda lepiej, ale Giant jest uznawany za szosowego giganta. Czy Canyon może równać się z gorszej jakości karbonem, gorszą geometria? No i Canyona nie da rady przymierzyć niestety. 

Pozdrower i dzięki za wskazówki 🙋‍♂️🚴

Napisano

Na wstępie trzeba powiedzieć , że to dwa różne rowery:

-canyon ulitmate to taki trochę allrounder -odpowiednik TCR'a w Giancie.

-Propel to szosa aero-taki odpowiednik aeroada w Canyonie.

O canyonie powiem tylko tyle, że jeśli tam siedzą za 12k karbonowe koła to warto (nie zgadza mi się waga bo wg opisu waga przedniego i tylnego to 670gram co nie jest możliwe), waga na wstępie 8,2kg więc lżej niż w Propelu. Jeździłem na jego starszej wersji z hamplami obręczowymi i d...y nie urywało.TCR zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie i przez lata ścigałem się głównie na TCR'ach, Emondzie itp. Na obecnej generacji ulitmate nie jeździłem, ale ogólnie canyony są dość sztywne w wersjach ultimate, aeroad.

O Propelu powiem więcej bo go mam i po wielu latach na tcr'ach przesiadłem się na niego. Minusy- ma ciężkie koła i opony, które pewnie ostro go zamulają, pisze pewnie bo ja na wstępie wsadziłem swoje karbonowe slr1 z oponami gp 5000 s tr. Waga na kołach z zestawu 8,9kg, koła ważą ok. 2,1-2,2kg plus ciężkie opony więc po zmianie kół wyszło 8,1kg Rower na żywo wygląda duuużo lepiej niż zdjęciu, fajnie mieni się logo i górna rura, na przodzie i tyle widać przebłyski karbonu w słońcu, dla mnie sztos. Ale to nie jest rower dla każdego. Jest szybki, sztywny i mega dobrze zbiera się do sprintu więc na ustawki, sprinty na tablice to jest świetny sprzęt i nie sądziłem, że to będzie aż taka różnica w stosunku do tcr'a. Mowa oczywiście o sprintach, jazda w grupie z większą prędkością, utrzymanie prędkości, przyśpieszenia itp. W sprincie pow.1400wat słyszałem jak gra tarcza w tcr, myślałem, że to kwestia kół, ale po przełożeniu ich do Propela totalna cisza. W tcr nieco bardziej pracuje rama. No ale jak wspomniałem-Propel (choć to najszybszy rower na jakim jeździłem ostatnio) to nie jest rower dla każdego....o ile tył jeszcze coś tam pochłania to nierówności szosy które amortyzował tcr to przód w Propelu wybija barki. Przód jest mega sztywny. Po 60/70km na drogach różnej maści czuć, że tcr jedzie bardziej aksamitnie, ta rama w tcr pracuje świetnie. Jest różnica w komforcie i trzeba być tego świadomym Podjazdy w górach, czy zjazdy to już przewaga tcr'a. Pytanie zatem czego oczekujesz. Nie wiem czy na pierwszą szosę Propel to dobry wybór...no chyba, że asfalty mega gładkie w okolicy i raczej płaskie i pagórki. Raczej wybierałbym między tym Canyonem, a Tcr'em adv2 na mechanicznej 105 i dokupił do tego karbonowe koła osobno. Tcr jeśli chodzi o frameset jest nieco lżejszy od Ultimate i Propela.

Mój tcr miał iść na sprzedaż, ale go sobie zostawiłem na większe góry, bruki, szutry itp.

Patrząc na relację cena/ wyposażenie nic lepszego chyba niż ten Canyon nie dostaniesz. Z drugiej strony kupując Propela , czy tcr'a zostaje na jakieś tam podstawowe karbonowe koła od chińczyka i też jest miło. Na tcr'a w giancie jakiś rabat wytargasz pewnie jeszcze od ceny katalogowej. Pamiętaj, że wstawiony Propel to model 2025, a jest już nowy model.

Tutaj oferta z CR:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-giant-propel-advanced-2-2026-pd43262/

Wg mnie to rama z 2025, waga chyba zaniżona i napęd nieco bardziej twardy.

Tutaj fajna opcja z CR:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-giant-tcr-advanced-0-pc-pd42517/

Waga 8kg, karbonowe obręcze-trzeba pamiętać, że hookless więc trzeba się trzymać protokołu opon gianta (mam dwa komplety hooklessowe w tym jeden Gianta- zero problemów), 105di2, tylko rozmiary pow.178/180cm.