Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacząłem się trochę niepokoić, ponieważ po każdej jedzie zauważyłem, że nie jestem wstanie wykorzystać potencjału i pełnego skoku amortyzatora. 
Pomierzyłem średnią z kilku jazd i wychodzi że używam ~ 80mm z 130mm skoku amortyzatora, co daje tylko nieco ponad 61%. 
W damperze nie mam takiego problemu, tam parametr ten wynosi ~90%. 

tak jak w temacie pacjent: FOX performance 34mm, tłumik fit-grip. 
sag- 18-20% (24-26mm), ciśnienie ~170psi, tylko wskazuje manometr na pompce. 
Generalnie w moim odczuciu amortyzator działa poprawnie, chociaż nie jestem zdolny go domknąć “naskakując” całym ciężarem ciała na kiere. 
Jazda raczej amatorska, lecz prędkości się nie boję. Trasy single-niezbyt wymagające, trochę korzeni, kamieni itp. Rejony Województwo lubuskie/wielkopolskie. 
waga roweru 14,5kg, rowerzysty 95kg. 

Nie wiem czy jest to powód do niepokoju, że coś nie tak jest z amortyzatorem, a może szykuje sie po prostu serwis. ;) 

Niedługo pokombinuje i spróbuje spuścić ciśnienie do 

może komuś przychodzą jakieś pomysły co zrobić? Czy to normalne czy takim ciśnieniu i nie wyczynowej jedzie? 

Napisano

Moim zdaniem wszystko ok, jeśli nie skaczesz z większych dropów, nie zjeżdżasz ze stromych ścianek gdzie na dole jest płasko itp. to ciężko wykorzystać cały jego potencjał. Możliwe, że na te trasy które jeździsz masz po prostu za duży skok. To nie ma być tak, że trzeba wykorzystać cały skok, bo inaczej na korzeniach rower będzie zbyt "miękki" i będzie za mocno pracować góra/dół. Poza tym, końcówka skoku często jest progresywna, co jest fajne dla sytuacji awaryjnych, a ciężko będzie go domknąć na parkingu.