Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania swojej pierwszej szosy, 179cm, 76kg, jazda głównie po pagórkowatych asfaltach w Beskidzie Sądeckim. Nastawiam się na nowy rower, ale nie wykluczam czegoś używanego, fajnie jak by ktoś podpowiedział czego ewentualnie szukać i na co zwracać uwagę. Przeglądałem forum i oglądałem polecane wcześniej rowery, mam kilka propozycji i pytań.

Trzy powyższe mieszczą się w budżecie, widziałem że często są polecane, czytałem że opony są do wymiany i koła też słabe. 

Tu budżet trzeba by naciągnąć, pytanie czym te rowery różnią się od tych 1000zł tańszych i czy są one warte tej dopłaty ? Koła nic specjalnego, osprzęt też ten sam Shimano 105, karbonowe ramy tak jak w tych tańszych. Te ramy same w sobie czymś się jeszcze różnią ? Czy to kwestia dopłaty za markę

Myślałem jeszcze pójść w coś takiego a zaoszczędzoną kasę włożyć w lepsze koła i opony, nie wiem na ile takie rozwiązanie ma sens:

Z góry dzięki za porady, jak ktoś ma jeszcze jakieś ceikawe propozycje to chętnie rozważę, tak jak wspominałem jak by się trafiła jakaś ciekawa używka to też biorę taką opcję pod uwagę.

Pozdrawiam

Napisano

Propozycje nr.1 to podstawowe famy karbonowe ubrane w dobry sprzęt, spójrz na wagi rowerów

Propozycje nr 2 to ramy od firm, które jak Giant, czy Orbea to czołówka jeśli chodzi o karbon. Orca to super góral, fajnie to podjeżdża, Defy to klasyka gatunku, typowy allrounder z lekkim zacięciem sportowym , fajną ramą , z tego roweru samymi kołami i oponami 0,5-0,8kg zrzucisz w przyszłości no i rama przyjmie gravelowe 35c.

Propozycje nr 3 niby tak, ale wolałbym kupić coś na karbonowej ramie , a później dozbierać na lepsze koła i opony. Mam Contenda ar, karbonowego tor'a i Propela. więc tutaj mogę dać Tobie realne porównanie. Contend AR to bardzo fajny sprzęt z fajną lekką alu ramą więc po zmianie kół poniżej 9kg zejdziesz. Testowałem go na lekkich kołach dt i z szybkimi oponami Maxxisa HighRoad. Zaskoczył mnie tym jak jeździ głównie na płaskim, na hopkach , podjazdach czuć jednak przewagę tor'a, czy Orci którą testowałem też. Obecnie służy mi jako zimowa szutrówka. Ale mając takie porównanie szedłbym jednak w karbon i wymienił na wstępie opony na szybsze. Szedłbym w Defy albo Orca.  Pomijając lepsze ramy, lepiej pracujące masz tu też pełną integracje kabli czego nie ma w Sensie. Zresztą Sensy wsadziłeś jedną GF , drugą Ewo ,a to dwa różne rowery. 

• +1 pomógł 1
Napisano

@nossy Sensy wrzuciłem dwie bo mieściły się w budżecie, z czego ta Ewo wizualnie całkiem mi się podoba. Contend AR w takim razie odpuszczam, bo jednak niewiele u mnie będzie jazdy typowo po prostym. Jak byś miał wybierać Orca vs Defy to co byś wziął ? Orca chyba bardziej by pasowała charakterystyką swoją na podstawie tego jak ją opisałeś. Poza tym jeszcze jakieś opcje warte uwagi w tej cenie ? Co z ewentualnymi używkami, nie wiem czy warto się w coś takiego pakować 🧐

Napisano

Pytanie jak chcesz go używać , jaką jazdę preferujesz (luźne wycieczki, czasami dynamicznie, jakiś amatorski start)  no i jak z rozmiarem- czyli jak dany rozmiar do Ciebie pasuje.

Napisano

@nossy rower będzie mu służył do treningów 3-4x w tygodniu jako alternatywa dla biegania z którego muszę zrezygnować ze względu na kolano, nie planuję startów w zawodach. Rozmiar to nie wiem, ja mam 179 i jak patrzę na tabelki z rozmiarmi to często jestem na granicy i łapię się na górny zakres M i dolny zakres L

Napisano

W każdym z ww. rowerów jesteś na granicy rozmiarów. W linku poniżej masz opcję "jaki jest mój rozmiar" (obok kolorów rozmiarów, po prawej stronie), nieco bardziej dokładny kalkulator Gianta, skorzystaj będziesz mieć większą pewność. Przy moich 176cm m-ka jest dla mnie idealna. A różnice:

-Orbea ma nieco mniejszą bazę kół i nieco większą efektywną długość górnej rury w podobnym rozmiarze (m-ka gianta vs 53 Orbea), nieco większą główkę, ale są to bardzo małe różnice w stosunku do Gianta. Oczywiście nikt nie napisał jaki tam mostek siedzi.

-Giant z kolei nieco większa baza kół co przekłada się na nieco większą stabilność roweru co jest plusem , a czasami minusem (fani ciasnego brania zakrętów na szybkich zjazdach pewnie wybraliby tcr'a), jest nieco krótszy jeśli chodzi o TT, ma nieco dłuższe tylne widełki co da nieco inneg prowadzenie i nieco lepszą amortyzację tyłu. Na wstępie jest rowerem nieco lżejszym bo w rozmiarze M jest to ok. 8,6-8,7kg w zależności od źródeł. Wymiana opon i kół na lżejsze da wagę 8,1-8,2kg, a to już bardzo miło. Rama i widelec przyjmie szersze opony gdyby Ciebie to interesowało (wieć lekką szutrówkę też z tego zrobisz), koła mają nieco szersze erto bo chyba 22mm więc też nowszy standard w stosunku do Orbea gdzie mają 19mm - choć dla opon szosowych do 28-30c jest to oki. Jak w każdym z tego budżetu koła i opony średnie więc chociaż same opony na wstępie można by wymienić na coś lepszego, lżejszego o lepszych oporach toczenia. Koła lżejsze ogarniesz nawet za tysiaka (fulcrum racing db5 na CR za 990zł z wagą 1660gram), wiadomo można coś innego. Reasumując Orbea ciutkę większa nutka sportowa, ale nieco cięższa, Defy lżejszy, ale jak mu staniesz w korby to zbiera się bardzo dobrze, dużo lepiej niż poprzednia wersja.

Obadaj co podpowie Tobie kalkulator Gianta i bierz to co bardziej pasuje. Jednego i drugiego testowałem na krótkim dystansie, Jest jeszcze BMC, ale tego nie testowałem. Sam gdybym miał mieć jeden rower do wszystkiego byłby to Defy. Gdybym miał mieć osobny rower na płaskie i osobny na góry to szedłbym w Propela i Orcę przy założeniu wsadzenia do niej od razu lekkiego setu kół.

Napisano

Chyba bliżej mi do tego Gianta, przekonuje mnie ta opcja jeden rower do wszystkiego, spoko że można szersze opony wrzucić no i jest minimalnie tańszy, chociaż znalezłem coś takiego na OLX: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-orbea-orca-m30-53-czarny-potestowy-dozywotnia-gwarancja-CID767-ID17w0zQ.html?reason=seller_listing nie wiem czy warto się w coś takiego bawić ? Z podanego kalkulatorka wychodzi mi rozmiar M dla Gianta, orientujesz się może jak to z tym bike fitingiem wygląda ? Samemu z pomocą internetów będę w stanie jakoś to ustawić pod moją osobę ? Trochę drogawo to wychodzi. Opony na forum znalazłem takie: https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-grand-prix-5000-pd19337/?v_Id=128067 będą ok czy szukać czegoś innego pod ten rower. Jeszcze pytanie o pedały, https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-rowerowe-shimano-spd-sl-pd-rs500-pd20352/?srsltid=AfmBOopLvVS106VzEtpaYALjBNYLXsfAVoMpH47n2o--EKzkcf06SoHx takie cuś będzie ok czy warto szukać czegoś lepszego, nie wiem na ile ma to w ogóle znaczenie w jeździe. 

Próbowałem poszukać tego Gianta na OLX i trochę mnie przeraża fakt że używki wychodzą tam drożej niż ta nówka w CR, chyba nie rozumiem 🤨

Napisano

Troszkę na tej Orce widać jednak.....fakt Giant tańszy, będzie na opony.

Bikefitting....są kalkulatory, ale dobrego fittera to nie zastąpi. Ale spoko...dużo osób samo jakoś do tego dochodzi więc wpierw spróbuj sam, jak będzie źle to wtedy filter. To w miarę łagodna geometria więc dasz radę. Jedyny minus zintegrowanych kabli to fakt, że jak chcesz obniżyć kokpit to żeby wyglądało to estetycznie to trzeba przyciąć sterówkę. (dotyczy niemal wszystkich rowerów ze zintegrowanymi kablami)

Opony Conti GP5000 -to wersja pod dętkę, ja używam gp5000s tr w systemie tubuless, ale te testowałem na Majorce (wiadomo ostre zjazdy, podjazdy, kiepskie asfalty) i były bardzo spoko. Polecam rozmiar 28 lub 30c. Ogólnie bardzo dobry wybór. Niekiedy w promce idzie kupić Maxxis High Road 28c...b.dobre opony, z dobrą wagą. Jest jeszcze Schwalbe Pro one, Veloflex Corsa Pro, Vittoria Corsa, Vittoria Corsa Next. 

Pedały spoko, dużo ludzi poleca....w gravelu używam zwyklych spd, w szosach time xpresso....lżejsze, bloki to duże kopyta, jakoś tak się do nich przyzwyczaiłem. Więc o wrzuconych pedałach za dużo nie powiem.

Ceny....no cóż na CR tak bywa. Cena jest bardzo atrakcyjna. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś na Giant i Orbea była gwarancja sklepu CR, a nie Giant Polska, jak jest teraz to nie wiem....ale jakoś bym się tym osobiście nie przejmował. Napisz do nich, czy po rejestracji jest dożywotnia gwara na ramę. Szczerze cena taka, że sam zacząłem myśleć czy nie zmienić swojego contenda ar na tego....

Napisano

Ok, dzięki za odpowiedzi @nossy, z tego co wyczytałem na CR to gwarancja jest od Gianta, tam trzeba jakieś warunki spełnić, serwis po 100km a potem serwis raz do roku i z tego co mi odpisali to może być dowolny serwis. Znalazłem jeszcze coś takiego: https://www.bike-discount.de/en/cube-attain-c-62-race-blackline-20161875-40429298 jak to się ma do tego Gianta ? Cenowo nawet z wysyłką wychodzi 300zł taniej i kolor dużo bardziej mi się podoba. 

Napisano

@krajzyga ....jeśli jest gianta to spoko....robisz przegląd niby w każdym rowerowym, ale lepiej w jakimś sklepie gianta, giant storze, o tym że po roku to nie słyszałem. Kiedyś trzeba było rejestrować, teraz już chyba nie bo Propela nie rejestrowałem.

Co do Cuba to są one zawsze dobrze wycenione. Tam jest chyba takie malowanie gdzie widać karbon. Różnice to waga- Giant lżejszy , prześwit na opony- giant ma do 40c, Cube do 34c więc tu nie szutrowej nie wciśniesz. Opony-Giant ma gorsze opony, w Cubie conti gp5000 więc już bardzo dobrze. Geometria- jest spora różnica w TT między 53,a 56 więc jeden może być za mały, drugi być może za duży. Pytanie jaki tam mostek siedzi bo od tego wiele zależy- tego nie znalazłem.

Napisano

To nie jest dobre pytanie....a to dlatego, że każdy jest inny, ma nieco inne potrzeby, budowę i inne odczucia z jazdy. Mi geometrie Gianta jeśli chodzi o szosy i szosy road+ bardzo leżą (czego nie mogę powiedzieć o ich gravelach i mtb). Nie testowałem ww. BMC, patrząc na geometrię nie wziąłbym też cuba'a (szerokość max opon to 34c czyli w sumie nie wiadomo po co bo 32c w szosie to już bardzo komfortowo, a 35c na lekkim bieżniku i tak nie wejdzie wg opisu.). Z tych wszystkich wybierałbym między Defy'm, a Orcą. Jeden i drugi dla mnie byłby oki. Tak jak napisałem...jeśli miałbym mieć jeden rower, lekki, uniwersalny, dość szybki z możliwością włożenia szerszej szutrowej opony to wybrałbym Defy (i tak mam go w planach zakupowych na przyszły rok). Jeśli szukałbym zwinnego roweru na góry, nie interesowałaby mnie szersza opona niż 30c, chciałbym nieco więcej sztywności to byłaby to Orca. 60/40 dla Gianta.

To tylko moje zdanie oparte o własne doświadczenia, geometrie które mi leżą itp.

Napisano

Finalnie zakupiłem Gianta, ma być jutro więc może w przyszłym tygodniu już się uda pojeździć. Dzięki wielkie za pomoc i rozwianie wątpliwości :)

• +1 pomógł 2