Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałbym zakupić pierwszego gravela i liczę na Waszą pomoc. Budżet na rower to około 4.000 zł, aczkolwiek jestem dość niską osobą, bo mam około 165 cm wzrostu, a przekrok wynosi 72-73 cm. Wcześniej jeździłem na MTB, były to trasy od 50 do 100 km, raczej jeździłem na spokojnie, aczkolwiek lubię sobie popatrzeć na wyniki w Stravie, a na tym rowerze wyciągnąłem już raczej maxa. Raczej zależy mi na nowym rowerze.

Napisano (edytowane)

@keltu dziękuję za odpowiedź. Nie jestem w stanie na tej stronie znaleźć dokładnych informacji nt. geometrii tego roweru (przekroku itd.)

Ogólnie sporo się naczytałem, że ciężko znaleźć sensownego gravela na niską osobę... rzeczywiście widzę rozmiary XS, natomiast patrzę na szczegóły rozmiarowe i np. przekrok, często wygląda tak, że przy każdym zejściu uderzałbym kroczem o ramę, co raczej komfortowe nie jest <_<

https://www.rowertour.com/p/g8060/rower-gravel-cannondale-topstone-2-1x11?variant=294916

Co sądzicie o tym rowerze? Pierwotnie podałem budżet 4k, ale jeśli warto dołożyć, to raczej nie będzie to dla mnie problem. Geometria tego roweru w "XS" wygląda chyba najsensowniej dla moich parametrów, no chyba, że przesadzam... Sam rower też jest ładny :P

Edytowane przez kubix22
  • 4 tygodnie później...
Napisano

też jestem niski i z doświadczenia w doborze rozmiarów wiem, że wiele zależy od budowy ciała, rodzaju roweru, marki roweru, ja akurat bardziej mam rowery wszystkie "do ścigania"  , jestem na "granicy" XS i S i jakoś zawsze wybieram większy rozmiar wbrew ogólnym trendom do wybierania mniejszych ram, wolę bardziej sportową pozycję a rower w rozmiarze S wygląda o niebo lepiej od XS'ki no i łatwiej go później odsprzedać; ale jak nie jesteś rozciągnięty to lepiej brać mniejszy.