Skocz do zawartości

[Zacisk] Shimano BR-R7170 - problem z dopasowaniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś mógłby mi doradzić jeśli chodzi o hamulce? Mam rower typu fitness Cube Nulane Pro, który bardzo lubię i ze względu na braki czasowe użytkuję na trasach maksymalnie 60km dość często. Zauważyłem, że przy mojej masie 105kg hamulce tektro HD-R280 nie działają zbyt pewnie jak się puszczę ze stromej górki. Planuję zmianę i tu pojawia się problem. Chce założyć zaciski shimano grupy 105 BR-R7170 i jako, że są to hamulce szosowe pod kierownicę typu baranek, chcę użyć klamek na flatbara BL-MT501 z servo wave i przewodu SM-BH90. Pytanie zasadnicze czy to zadziała (klamki są MTB/Trekking)? Oczywiście do tego tarcze ice tech SM-RT86 160mm (obecny rozmiar tektro) i klocki metaliczne L04C. Rower ma seryjnie grupę Cues 6000 i shifter na obejmę dlatego wybrałem klamkę BL-MT501 bez dodatkowej podpory na kierownicy tak, żeby można było wszystko ułożyć na kokpicie (klamka i shifter). Wszystko mam w głowie ułożone tylko kwestia dopasowania klamki MTB z zaciskiem szosy, w sensie czy to zagra jak trzeba. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Niestety nie wiem czy klamki będą pasować do zacisków ale jeśli już będziesz kupował tarczę to proponuję kupić 180 km ( oczywiście+ 2 adaptery), biorąc pod uwagę niewielką różnicę w cenie poprawa jest wręcz szokująca.

• +1 pomógł 1
Napisano

Rozważałem 180mm, ale to akurat moje najmniejsze zmartwienie. Robiłem już zmianę z zakuwaniem przewodów w moim drugim rowerze MTB też na shimano 203mm przód + 180mm tył i tam nie mam problemu, staje w miejscu :) 

Tu rozwiązaniem po części byłoby zastosowanie całości z MTB serii deore xt powiedzmy ale raz, że to flat mount i w MTB z wyborem już gorzej, a po drugie 105 jest lżejsza/delikatniejsza w wyglądzie i ma dodatkowo większy odstęp między tarczą, a klockiem. Ehh myślałem, że to będzie łatwiejsze zadanie. Zaryzykowałbym śmiało ale jak coś pójdzie nie tak, to zostanę z częściami za 700 pln jak Himilsbach z angielskim.

Napisano (edytowane)

Ło , 700 za części ..... jakieś pozłacane chcesz kupować ? :D

2x https://www.bike-discount.de/en/shimano-xt-bl-m8100-br-m8110-rear-disc-brake-j-kit-flat-mount-15mm-20158786-40421776 

https://www.bike-discount.de/en/shimano-xt-bl-m8100-brake-lever-left 

I jedna klamka XT na olxa :D I jeszcze na tarcze 180 z przodu styknie :D

Edytowane przez marcin_ostrów