Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę złożyć 2 nowe koła przednie 29 i tylne 27.5 na obręczach dartmoor cruiser i piastach hassns pro 7 o wymiarach jak na zdjęciach i chce użyć nypli 14mm jaką długość szprych powinienem użyć? obliczyłem że potrzebuję z tyłu 273 i 275 a z przodu 286 i 288 tylko nie jestem pewny czy dobrze do obliczyłem. image.png.068fb0d1a8c5550e60e385097651d015.pngimage.png.d8faf963f8d2d32ab5a3d3dfc3634e57.pngimage.png.2110d0a8d7b4fbbfc58479bd3db939dd.png

Napisano

A skąd mamy to wiedzieć jak to ty masz piastę i to ty znasz jej wymiary, obręcz mierzyłeś? sprawdzałeś jej erd? producent pewnie podaje ale sprawdzić też nie zaszkodzi. No i też odpowiednią ilość otworów podać, ilość krzyży. Nie ograniczaj się do jednego kalkulatora, sprawdz na innych tez.

Napisano

Jeśli użyłeś kallkulatora DT Swiss to możesz z niego wypluć PDF z całymi danymi. To wypluj, załącz itd. Jeśli dobrze pomierzyłeś piastę, wpisałeś dobre liczby i dobre ERD dla obu obręczy, wpisałeś właściwe zaploty, to kalkulator powinien dać właściwy wynik. 1 mm różnicy może wyjść z zaokrągleń (rózne kalkulatory różnie zaokrąglają w dół/górę), zresztą 1 mm różnica nie powinna krytycznie wpłynąć na efekt finalny. 

Ważne są średnice obręczy (to najważniejsze) oraz średnica okręgu z otworami w piaście (ale im więcej krzyży tym większa tolerancja na niedokładność - przy słoneczku tej tolerancji jezt 0). Te odległości między kołnierzami i krańcami piasty mają większą tolerancję na niedokładność (tam sporo mm różnicy przekłada się na mm długości szprychy), ale to, co bezpośrednio wpływa na długość, tak 1:1 to średnica obręczy oraz ten ważny wymiar na piaście.