Sarathi Napisano 26 Grudnia 2025 Napisano 26 Grudnia 2025 Witam Mam Problem z znalezieniem odpowiednich podkładek dystansowych do mojego roweru, który nazywa się Ridley fenix disc DI2. Zmieniam z powodu wady produkcyjnej. Może ktoś polecić jakies dobre zamienniki które będą pasowały? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 26 Grudnia 2025 Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) Cześć, Napisz do producenta lub dystrybutora. Duża szansa że to są podkładki dedykowane dla danego producenta. Serwis dystrybutora powinien mieć takie na stanie bez problemu. Edytowane 26 Grudnia 2025 przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
Sarathi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Napisano 26 Grudnia 2025 Dobrze, napisałem na stronie z której kupowałem rower jak i na oficjalnej stronie Ridley. Może coś zdziałają. Ogólnie mam nadzieje ze to podkładki dystansowe mi tak strzelają, bo juz zmienilem kierownice (którą i tak chcialem zmienic na mniejszą) i mostek zmieniłem na inny. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 26 Grudnia 2025 Napisano 26 Grudnia 2025 Bardzo mała szansa że to kwestia podkładek. One są z plastiku i na dodatek niezbyt mocno ściśnięte. Prędzej pancerze czy stery. Cytuj
Sarathi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Napisano 26 Grudnia 2025 to bedzie pewnie sprawdzane na serwisie, ale chce od razu zmienic podkładki żeby nie rozkładać znowu całej kierownicy... Przy mocnym naciskaniu na kierownice sobie strzela przy sterach, myslalem ze to mostek, ale jednak nie i gdzies wyczytałem ze ten ridley ma wadliwe podkładki. Nie wiem na ile to prawda, ale warto spróbować. Cytuj
Sarathi Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu (edytowane) w koncu odpisali i wyszło na to że każdy dystans u nich kosztuje 20zl i do tego wysyłka 40zl drogi interes. Ma ktoś pomysl gdzie znajde jakies zamienniki? Edytowane 19 godzin temu przez Sarathi Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Zanim wpakujesz się w koszty: Nie lepiej zdemontować podkładki i zobaczyć czy to załatwi problem? Naprawdę ciężko mi uwierzyć, że te podkładki "strzelają". Cytuj
Sarathi Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowane) Możesz mieć racje, spróbuje. Najwyżej jeszcze zobacze czy te pancerze są sprawne i czy przy sterach cos jest nie tak... Edytowane 18 godzin temu przez Sarathi Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu To jest nowy rower, prawda? Zobacz czy jest smar na łożyskach. Jak są wsadzone na sucho, to mogą strzelać. Przesmaruj też wszystkie śruby. Wyjmij i zamontuj ekspander. Zwróć też uwagę czy nie ma uszkodzeń rury sterowej (jeżeli to karbon). Może ktoś dokręcił mostek na siłę i doszło do pęknięcia. Nie twierdzę że podkładki nie mogą strzelać, ale w Orbea mam niemalże identyczne rozwiązanie i wydaje mi się że szansa na strzelanie jest minimalna. 1 Cytuj
Sarathi Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Tak, to nowy rower, strzelanie jest w sumie od samego początku użytkowania, wiec moze tak być jak piszesz, że nie ma smaru na łożyskach no i sprawdze czy gdzies nie jest pęknięte. Chociaż już wyciągałem cały widelec i sprawdzałem czy wszystko jest ok i nic nie było. Co do podkładek, to mi sie to wzięlo podejrzenie z tego, że ktoś pisał że ten model roweru ma problem z podkładkami... Nie wiem ile w tym prawdy, ale jakoś to sobie tak utrwaliłem i żyje w przekonaniu że to jest problemem... Dzięki za porady Cytuj
szajbna Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Mam ten model roweru i nic sie nie dzieje ale mam inne podkładki, byc moze to kwestia kierownicy lub rocznika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi