Xiah Napisano 20 Listopada Napisano 20 Listopada Na rowerze jeżdżę od 4 lat (3 lata MTB, ostatni rok była również szosa) serwis jestem sobie w stanie ogarnąć w większości sam, regulacje również. Wiem że geometria tych rowerów nie powala, i nie są one szczytem piękności, jednak przemawia do mnie rodzaj napędu. Jeżeli chodzi o wagę (nie ścigam się) więc ten kilogram mniej na ramie (chyba) nie ma dla mnie znaczenia. Ale biorąc pod uwagę że w takiej kwocie moge mieć "coś" nowego ale w aluminium, lub "coś" używanego i nie wiadomo tak naprawdę w jakim stanie będzie rama jeżeli mowa o karbonie, to bliżej jest mi tego nowego. Jest kilka ogłoszeń w sieci z rowerem Cube Agree c:62, ma je nawet pena firma spod Poznania, jednak to zawsze ryzyko? Cytuj
mrasin Napisano 21 Listopada Napisano 21 Listopada jak budzet pozwala to jest ciekawa promocja na takiego TREKA: https://www.pepper.pl/promocje/rower-szosowy-trek-madone-sl-5-gen-8-karbon-shimano-105-2x12-czysty-kokpit-1161006 Gdybym nie kupil wczesniej Cube to bym tego treka kupil teraz Cytuj
Xiah Napisano 22 Listopada Napisano 22 Listopada Niestety nie ma rozmiaru , budżet trzeba będzie zwiększyć do 6 - 6,5k widzę bo ciężko na cokolwiek trafić Cytuj
Lian Napisano 26 Listopada Napisano 26 Listopada (edytowane) Też się zastanawiam nad pierwszą szosą w podobnym do twojego budżecie. Czekam na promocje na black friday. Też oczywiście chciałbym nowy rower i najlepiej z karbonową ramą ale jak patrzę na wagę tanich rowerów karbonowych (6-7tys) to chyba lepiej kupić dobre aluminium za 5 tys i zaoszczędzone pieniądze wydać na akcesoria i ubranie na rower. Dla przykładu sensa gulia rama karbonowa waży 9,36 kg https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-giulia-gf-comp-pd41756/?v_Id=261269&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=20018174782&gclid=CjwKCAiA55rJBhByEiwAFkY1QDgmItlR_wQCps0HqQ_t2Y6kOEgEJtqPOqh82BSjF58hcJUgjYu8-BoCrbwQAvD_BwE a taki Giant AR 1 aluminium waży 9,25 kg https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-giant-contend-ar-1-pd48680/ To gdzie tu sens dokładania pieniędzy do takiego karbonu? Takiego Gianta AR 1 w najnowszym wydaniu i pieknym kolorze sliver frost można znaleźć w niemieckim sklepie online za trochę ponad 1100 euro, a w PL 7199zl Edytowane 26 Listopada przez Lian Cytuj
Przecietny Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu @LianZ jednej strony tani karbon nie jest wcale taki lekki ale pewnie i tak lżejszy niż aluminium.Oczywiście występują "miejsca" gdzie się to zazębia. Zatem jeśli bedzie kolarz dla którego waga roweru bedzie ważna i lubi sobie co jakiś czas dokonać modyfikacji by z tej wagi schodzić to przy aluminiowym w pewnym momencie dochodzi sie do sciany i lżej nie będzie. Jesli Ty w ogóle nie patrzysz na wagę i nie będziesz nic modyfikował a chcesz tylko jeżdzić kilometry to nie bedzie miało to dla Ciebie znaczenia. Karbon podobno lepiej tłumi drgania ale opinie są różne na ten temat. Myślę,że zdecyduj na jakich oponach chcesz jeździć odnośnie szerokości, bo jesli na szerszych np 35mm to wybór Ci się zmniejszy a tym samym ułatwi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi