virlad332 Napisano 12 Września Napisano 12 Września Witam po dłuższej przerwie zamierzam wrócić do przemieszania się rowerem po okolicy i proszę o polecenie roweru MTB do 2100zł. Wymagania: napęd co najmniej Shimano CUES/Deore (wersje z max 2 blatami z przodu), hamulce hydrauliczne, dodatkowym atutem będzie możliwość zamontowania fotelika/przyczepki dla dziecka. Zamierzam jeździć czysto rekreacyjnie 20-100km miesięcznie, pół na pół asfalt/drogi gruntowe utwardzone, w cięższy teren raczej nie wjeżdżam. Mój wzrost to 185cm, waga 80kg. Znalazłem 2 modele teoretycznie spełniające wymagania, ale nie znam się na tyle (prawie wcale), żeby ocenić czy reszta podzespołów się nadaje. Jeżeli warto dołożyć parę zł za coś wartego uwagi jestem w stanie delikatnie zwiększyć budżet. Rower górski MTB RADVIK JARL 1 LTD (shimano deore 1x11, hamulce tarczowe hydrauliczne) Rower górski MTB INDIANA X-Pulser 2.9 M21 29 cali męski Czarno-czerwony Kiedyś jeździłem na Unibike Fusion 29, który bardzo mi odpowiadał, ale został skradziony. Niestety teraz Fusion kosztuje około 3k, więc żeby go kupić musiałbym dołożyć prawie 50% do zakładanego budżetu. Cytuj
keltu Napisano 12 Września Napisano 12 Września (edytowane) https://evolutionbikes.pl/products/bergamont-revox-7 (ok 2300 z wysyłką) Deorka 2x11 + powietrzny Judy. Rozmiar XL będzie ok. Edytowane 12 Września przez keltu Cytuj
dragonek Napisano 12 Września Napisano 12 Września Czytając opis zastanawiam się czy na pewno potrzebny Ci rower MTB? Cross na takie potrzeby powinien być lepszy. Chyba, że chcesz MTB, ale w 2100 nie będzie tak łatwo o Deore. Ostatnio pojawiła się taka okazja: https://biostern.abstore.pl/ramy-rower-stevens-mtb-applebee-29-23-18-,c107,p12916,pl.html Obecnie jest tylko 18", ale rozmiary pojawiają się i znikają także jest jakaś szansa. Ewentualnie z zagranicy, popularny Focus minimalnie ponad budżet: https://www.sport11.pl/pl/mtb-focus-whistler-3-7 Cytuj
virlad332 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Dzięki za odpowiedzi, zamówiłem Bergamont Revox 7 ze sklepu evolution bikes. Czy ktoś z Was zamawiał z tego sklepu? Zastanawiam się czy rower przyjdzie złożony i czy będzie już po serwisie zerowym. Jeżeli nie, to czy z podstawową wiedzą mechaniczno-motocyklowo-samochodową sobie poradzę, czy jednak lepiej udać się do jakiegoś serwisu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. W między czasie poczytam trochę tematów z kategorii "Naprawa i konserwacja roweru - zrób to sam". Cytuj
emski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu wstępnie złożony. Nie, nie będzie po serwisie zerowym, ze złożeniem sobie poradzisz - ale czy sam posprawdzasz inne rzeczy niż te co wymagają skręcenia - są dobrze dokręcone/nasmarowane ? + serwis zerowy widelca? Cytuj
virlad332 Napisano 49 minut temu Autor Napisano 49 minut temu Najbardziej obawiam się właśnie serwisu zerowego widelca. Co do momentu dokręcenia i smarowania poradzę sobie, posiadam klucze dynamometryczne z rożnymi zakresami nm, jeden 2-25nm, drugi 20-120nm. Najbardziej obawiam się serwisu zerowego widelca, ale na stronie producenta znalazłem service manual i cała operacja wydaje się mało/średnio skomplikowana. Sprawdzę jeszcze ceny serwisu zerowego w Olsztynie i dam znać jaką podjąłem decyzję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi