Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Chcę zrobić synowi prezent, jednak już dawno sam rowerami się nie interesuje, dlatego mam spory problem i proszę o pomoc. Syn ma rower octane one diesel, stalowa rama, według różnych informacji stery 1 1/8 i główka tapered albo nie (na różnych stronach różne info i głupieje). Chcę synowi kupić na urodziny amortyzator, bo narzeka że ten słaby, ale nie umiem rozgryźć, jaki kupić żeby pasował. Szukalem w necie i może jestem za stary żeby dobrze zapytać, ale mam mętlik z uwagi na te wątpliwości co do główki ramy. Może ktoś ma ten model ramy(rama podobno ta sama co ns bike metropolis 3) i wie która wersje amora manitou Circus kupić, żebym nie musiał robić zwrotów i żeby prezent od razu był trafiony? Rower ma koła 26 i jest to podstawowa dirtowka, amortyzator teraz ma 100mm skoku. Może macie jakieś lepsze pomysły na amor w podobnym budżecie? Musi być nowy i do 1700 zl. 

Napisano

Co do główki ramy, to w zależności od rocznika rama jest pod proste stery 1 1/8" lub pod stożkowe stery 1 1/8* na 1 1/2".
Różnicę widać na pierwszy rzut oka, jedna wersja ma prostą rurkę, a druga ma szerszą rurkę na dole.
Ramę pod proste stery można dostosować do stożkowych sterów za pomocą adaptera do dolnego łożyska, ale nie zawsze. W przypadku sterów zintegrowanych nie da się.
Podeślij może zdjęcie główki ramy.
Nie podałeś w wiadomości jaki jest standard przedniej osi. Prawdopodobnie będzie tam 9x100, ale bez tej wiedzy trudno cokolwiek dobrać. Można podesłać zdjęcie przedniej piasty.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak tylko będę w domu, to zrobię zdjęcie i wrzucę tutaj, poszukam też informacji o standardzie przedniej osi o którą prosisz.