Skocz do zawartości

[damper] Scott Spark 2020r. Przejscie z X-Fusion dedykowanego do ram 2017+ na Rockshox Deluxe dedykowanego do ram 2022+

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Napisałem takiego maila do SCOTT POLSKA:

Posiadam rower Scott Spark 970 z 2020r. 
Fabrycznie miał on damper X-fusion rl trunnion 165x45. Zdecydowałem się go zamienić na Amortyzator RockShox Deluxe Nude RLC3, 165x45 mm ściągnięty z nowego sparka z 2023r.  Niestety nie pasują stare tuleje łączące górną część amortyzatora z ramą.
Po  zakupie doczytałem się, że "Kompatybilny tylko z modelami Scott Spark 2022+" a mój to 2020 czyli model 2017+.
Pytanie mam: czy jest jakaś opcja zastosowania odpowiednich tulei montażowych, żeby pasował do mojej ramy?

SCOTT POLSKA odpisał następująco: 

Szanowny kliencie.

dziękujemy za wiadomość oraz szczegółowy opis sprawy.

Potwierdzamy, że amortyzator RockShox Deluxe Nude RLC3 w standardzie 165x45 mm został zaprojektowany specjalnie pod ramy Scott Spark od rocznika 2022 i nie jest oficjalnie kompatybilny z wcześniejszymi generacjami, w tym modelem Spark 970 z 2020 roku. Jako oficjalny dystrybutor marki SCOTT, możemy rekomendować jedynie rozwiązania, które zostały sprawdzone i zatwierdzone przez producenta SCOTT.

W praktyce wiemy, że część użytkowników próbuje stosować różne rozwiązania nieoficjalne (modyfikacje tulei, adaptery itp.). W takich przypadkach pomocne mogą być fora rowerowe lub dobre serwisy specjalistyczne, które mają doświadczenie w niestandardowych montażach. Trzeba jednak podkreślić, że wszelkie modyfikacje inne niż oficjalne klient stosuje na własne ryzyko, a producent ani dystrybutor nie mogą ich rekomendować, gwarantować poprawnego działania ani odpowiadać za ewentualne szkody wynikające z ich użytkowania.

Z szacunkiem

CZY FAKTYCZNIE KTOS POMOZE NA TYM FORUM?? KTOS TO JUZ PRZERABIAL?