cegla1213 Napisano wczoraj o 16:03 Napisano wczoraj o 16:03 Cześć, szukam roweru na codzienny dojazd do pracy w mieście (ok. 20km dziennie). Jazda głównie po ścieżkach/chodnikach (często nierównych) + część trasy przez parki (szutry). Rower będzie używany cały rok, łącznie z zimą (Wrocław więc nie ma dużych śniegów, ale błoto pośniegowe czy lód na chodniku się zdarza). Aktualnie jeżdżę na starym wysłużonym kilkunastoletnim MTB z prechistoryczną geometria (kupowany w czasach jak jeszcze MTB to był rower do wszystkiego). Rower który wpadł mi w oko to Riverside 920 - teoretycznie poza budżetem, ale używany z decathlonu jestem w stanie wyrwać, za 3k z hakiem. Problem z tym rowerem jest taki, że przy wzroście 177 cm, wpadam pomiędzy dwa rozmiary. M jest minimalnie za mała, za to L już nieco muszę się wyciągnąć do kierownicy. Do rowerów się przymierzałem, ale tylko w sklepie, więc testy takie sobie - jazda pomiędzy alejkami. Z tego co patrzyłem w internetach to rower zbiera całkiem dobre opinie, dlatego go nie skreślam. I tu pojawia sie pytanie - czy wrażenie, że rower w wersji M jest za mały może być efektem tego, że na co dzień jeżdżę rowerem MTB z bardziej pochyloną pozycją (teoretycznie pochyloną bo z roweru dawno wyrosłem)? Na crossie teoretycznie ta pozycja powinna być bardziej wyprostowana, więc może kwestia przyzwyczajenia? Jakie sensowne alternatywy dla tego roweru? Nie upieram się przy crossie, bo myślę, że MTB na takich odcinkach (10km w jedną stronę) jakoś mocno mnie nie zmęczy. Rockrider EXPL540 byłby ok? Również używka do wyrwania za ok. 3k. To co dla mnie istotne: - waga tak mniej więcej do 13kg - amortyzator powietrzny z blokadą - osprzęt najlepiej taki, żeby nie prosił się o wymianę na wejściu - chociaż obecnie jeżdżę na zajechnej grupie Alivio i hamulcu v-brake (jednym, bo w tylnym szczęki się popsuły). - w grę wchodzą jedynie rowery z decathlonu - nie promuje sklepu, tylko mam do wykorzystania trochę środków na karcie podarunkowej Z góry dzięki za pomoc Cytuj
dragonek Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) /edit Nie doczytałem, że tylko roweru z decathlonu wchodzą w grę. Jest bardzo fajna promocja teraz, za ~2400: https://www.pepper.pl/promocje/kona-mahuna-rockshox-deore-1x10-1100080#comments Edytowane 11 godzin temu przez dragonek Cytuj
PiSmatol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ale w tej Konie to korba od razu za okno, chyba że autor tematu mieszka gdzieś w Tatrach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi