Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, pochwalę się, że nabyłem wczoraj Scotta genius katalogowo 2009r w stanie bdb plus, widać że jeździł bardzo, bardzo mało. Prawie bez rys super zadbany. Osprzęt cały jak w katalogu. Dzisiaj zacząłem go ustawiać. Przedni amor poszedł bez problemu, ale tylny to equalizer 2. Pobrałem instrukcję, poczytałem, dopompowałem do swojej wagi 62kg komorę plus oraz minus. Jak siądę to się ugina zbyt mocno. Więc zmieniłem ciśnienia w obu komorach do wagi użytkownika 90kg. Ugina się mniej, ale wg mnie dalej zbyt mocno co przy minimalnej przeszkodzie będzie od razu dobijał. Czy wiecie może co może być przyczyną?może oleju za mało sam nie wiem. Goleń w stanie jak nowy. Bo innych regulacji oprócz rebunda nie ma... Nakierujcie proszę:) 

IMG-20250805-WA0000.jpeg

Napisano

Nie ma takich wróżek które znają stan prawie 20 letniego dampera bez jego otwierania. Jeżeli jesteś w stanie "rękami" dobić tylne zawieszenie przy jego napompowaniu pod 90 kg, to na pewno wymaga generalnego serwisu. Jest jeszcze opcja że nieprawidłowo pompowałeś (uginanie w trakcie, nie wiem czy tam się osobno pompuje komory), ale nie sądzę żeby dawało to takie efekty. Jeżeli opis jest prawidłowy to wygląda na problem z uszczelnieniami i puszczanie ciśnienia.

Napisano

Ciśnienie trzymaja obie kolory prawidłowo cały czas, byłem dzisiaj w serwisie rowerowym również pompował i ten sam efekt. Nie wiedzieli co jest. Mówili, że wygląda jakby powietrze nie trafiało do tej Komory  co trzeba bo strasznie lekko pracuje jakby powietrze nie spełniło roli sprężyny. Będę go musiał odesłać na serwis ten damper.