Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam bardzo pilny temat i może ktoś podsumie mi jakąś myśl, która doprowadziłaby mnie do rozwiązania.

Na większych zębach zaczyna haczyć o wyższe zęby, a na niższych zębatkach o niższe, czyli tak jakby przerzutka miała minimalnie większy zasięg niż jest kaseta, tj. kaseta 11s, a przerzutka powiedzmy 11,1s. Niby temat znany, ale nie wiem co jeszcze przeoczyłem.

Kaseta CS-M5100-11
Łańcuch CS-HG601-11
Przerzutka RD-M5100-11
Manetka SL-U6050-11R

No wydaje mi sie, że wszystko jest ze sobą kompatybilne, mimo, że manetka Cues, a reszta Deore, ale może ktoś potrafi to podważyć. Ja opieram się na tym, co udało mi się znaleźć na stronie producenta.

1754055008693.thumb.jpg.15882c7a29402662904e0847a141ef5c.jpg1754055008685.thumb.jpg.b54babac0039602dacec652ab92d379e.jpg

1. Długość łańcucha ustawiona zgodnie z instrukcją ze strony Shimano (chociaż grzebiąc znalazłem dzisiaj też inną...), czyli największa zębatka + korba i 5 oczek naddatku. Napisem do siebie, ale napisy są raz dobrze, a raz do góry nogami, więc rozumiem, że ważne jest tylko by były widoczne patrząc od strony napędy.

2. Kaseta trochę faluje, ale to chyba norma.

3. Przerzutka przykręcona tak, żeby regulacja punktu B (nie pamiętam jak to się nazywa) dotykała miejsca w haku. Wspomniany punkt B też jest ustawony zgodnie z instrukcją na stronie, czyli zgodnie z linią wygrawerowaną na wewnętrznej stronie przerzutki na wysokości największych zębów na najwyższej zębatce.

4. Hak sprawdzony i podprostowany za pomocą Toopre TOL-2.3. Mierzone zawsze do wentyla.

5. Eksperymentowałem ze sposobem przykręcenia linki do przerzutki i widzę, że to ma mega duże znaczenie. obecnie jest jak na zdjęciu, czyli w moim mniemaniu tak jak w instrukcjach.

6. Biorąc pod uwagę jak duże ma znaczenie sposób przykręcenia linki dodam (choć to pewnie bez znaczenia), że nie mam zamontowanej osłony z noskiem uszczelniającym:

image.png.3ee9cedf862b1c173a9adec9f5c27ac8.png

Jak sprawdzić, czy ramię przerzutki jest proste? Co mogę jeszcze zrobić? Może potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe informacje, żeby coś mi doradzić?

Edytowane przez WojtasTaba
Napisano
13 minut temu, WojtasTaba napisał:

Na większych zębach zaczyna haczyć o wyższe zęby, a na niższych zębatkach o niższe,

Tego dokładnie nie rozumiem. Co haczy? Haczy czy łańcuch próbuje wskoczyć na inną zębatkę?

Napisano

Na najmniejszych zębach potrafi się ogniwo oprzeć o ząb zębatki na którym jest, a na największych zębatkach potrafi minimalnie zahaczyć o ząb większej zębatki. Nie jest to drastyczne (wręcz dość suptelne) i nie dochodzi do mimowolnych zmian łańcuch, ale jestem przekonany, że z zasady zasięg przerzutki jest dopasowany do kasety, a tutaj wychodzi na to, że skok przerzutki jest o jakiś mały ułamek większy niż szerokość dzieląca pojedyncze zębatki. Ja jestem z tych, którzy nie potrafią przeżyć tyrkania łańcucha z tyłu, a w niedziele rower idzie na prezent, więc musi być wszystko idealnie.

Napisano
36 minut temu, WojtasTaba napisał:

Jak sprawdzić, czy ramię przerzutki jest proste?

Fabrycznie nie jest proste i chyba nie sprawdzisz czy nie jest trochę walnięta.

Ja bym się zaczepił manetki Cues. Temat jest w miarę świeży i nawet jakby ktoś napisał, że jest OK to takie osoby jak Ty (i ja 🙂) mogą stwierdzić, że nie do końca.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dobra, według tego źródła nie są kompatybilne.

Strzałkami oznaczyłem swoje elementy.

image.thumb.png.1bb93fb0d76eb49472992b9c3d9ce065.png

Więc jutro szukam lokalnie manetki SL-M* (z pominięciem SL-M8130). Kiepski moment na takie akcje, ale może coś się w sobotę uda. Poza tym szkoda, bo zależało mi na tej manetce.

Na chwilę obecną dzięki 👍😀

Edytowane przez WojtasTaba