Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, przymierzam się do zakupu roweru i nie chciałbym kolejny raz wtopić z rozmiarem.
Niedawno zakupiłem 2 rowery, które mi nie podpasowały. Triban RC100 w rozmiarze L - za mały, oraz Radon Jealous 6.0 w rozmiarze xl(22"). Triban jest za mały, Radon chyba za duży i ogólnie niewygodny, długi.

Przez te porażki i 2 rowery, które muszę teraz sprzedawać chciałbym mieć pewność dobrego zakupu - do 3 razy sztuka.

Na eskerze jeździłem w rozmiarze XL i był przyjemny, jednak nie testowałem rozmiaru L.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie

Napisano
Cytat

Na eskerze jeździłem w rozmiarze XL i był przyjemny, jednak nie testowałem rozmiaru L.

-na jakiej wersji było jeżdżone?
-jaka dokładnie wersja do zakupu?

Dodatkowo znaczenie poza typowo dopasowania rozmiaru pod wzrost znaczenie może mieć rodzaj sylwetki/elastyczność ciała i ustawienie mocowania siodełka, długość mostka.
Niekiedy przy zmianie na inny typ roweru/ gdzie wymuszona jest inna sylwetka można "dopasować się" do nowej pozycji po przejechaniu kilkunastu godzin. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Mowa o zakupie i testowaniu wersji 2025. Teraz akurat jeździłem na Eskerze 2.0 ale geometria ramy jest podobno ta sama.

Rok temu jechałem na poprzednim eskerze i też był bardzo wygodny w XL, dlatego teraz po porażkach przypomniałem sobie o nim i przymierzam się do aktualnego.

Mój rodzaj sylwetki to 73kg wagi przy 190cm, elastyczność raczej słaba.

Siodełka według wzorów nie dopasowywałem, w krossie też tylko na oko nisko i na oko wysoko, żeby sprawdzić czy np siodełko nie odjeżdża za daleko w tył przy wyższym ustawieniu.

Dzięki za pomoc