Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry :)

Rozglądam się niespiesznie za pierwszym (zupełnie mi prawdopodobnie niepotrzebnym, ale i tak chcę to sprawdzić) gravelem. 
Szukam czegoś, co będzie TANIE i dobre do pierwszych testów, 2 blaty z przodu, 2x8 mi wystarczy, grupa osprzętu zupełnie mi wisi, hamulce fajnie jakby hamowały, ale jestem świadoma, że od mechanicznych tarczówek nie ma co oczekiwać cudów. Chciałabym żeby były dwutłoczkowe (ale zdaje się, że wszystkie poniższe modele będą je miały). 
Interesuje mnie pozycja - bardziej komfort na dłuższy dystans, niż sportowa krewetka. 
Taniocha, o której myślę: 
1) romet finale
2) kellys soot 30
3) kross esker 1.0
Stal mi nie przeszkadza, miałam ten rower w ręce i waga jest dla mnie akceptowalna. Generalnie siedziałam na romet boreas 1 lite - za bardzo położona geometria dla mnie (i wrażenie, że rower za niski), więc myślę, że boreas i aspre odpadają. Jak się do ich geometrii ma finale? Niestety na finale nie mogłam usiąść, bo kierownica była odkręcona, a na cyfrowej magii z tabelek się nie znam. 
 Kellys soot i eskera nie mam w ogóle w zasięgu do obejrzenia na żywo, ale wydaje się, że oba są bardziej komfortowe niż sportowe pod względem pozycji? Siedziałam jeszcze na triban grvl 120, geometria dla mnie lepsza niż boreasa, ale napęd 1x8 mi nie wystarczy (obecnie jeżdżę na 2x8 i jest spoko). 

Jak te trzy wymienione typy - finale, soot 30 i esker 1.0 mają się do siebie względem geometrii? I jak finale ma się względem aspre/boreasa? Dzięki :)

Napisano

Ja to widzę tak: Romet i Kross w M, Kellys w S. Esker 1.0 na starej ramie jest krótki, zważywszy na Twój przekrok, powinien najlepiej pasować. Romet podaje za mało danych, żeby można było coś doradzić.

• +1 pomógł 1