Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko, 

Szukam raczej crossa do jazdy głównie na asfalt, miasto gdzie jest trochę stromych podjazdów ( południe Krakowa ). Co do wymagań to chciałbym mieć w miarę wyprostowaną pozycję na rowerze, napęd 1x/2x i w miarę niską wagę. Dystanse 20-30 kilosów parę razy w tygodniu. Z mojego researchu znalazłem w sumie jeden rower spełniający moje wymagania: https://sportano.pl/p/399436/rower-crossowy-marin-san-rafael-ds2-700c-szary-niebieski#tab-label-custom.tab rozmiar L

Myślałem jeszcze o kands pure i marin presidio 1, ale oba to fitnessy czyli jak dobrze wnioskuje bardziej pochylona pozycja. 

Mężczyzna Wzrost 180cm i waga 65kg 

Napisano

Kands Pure to napęd 3x - przednia duża zębatka pozwoli na osiągnięcie trochę większej prędkości... ale dłuższe utrzymanie prędkości na najtwardszym przełożeniu wymaga już odpowiedniej "kondycji".

Marin Presidio to napęd 1x - może brakować przełożeń na podjazdy i rozpędzenia się na prostą. 

Marin San Rafael DS2 przy napędzie 2x wydaję się optymalny i powinien się dobrze sprawdzić na planowane trasy.

PS. Dodając jeszcze subiektywną ocenę w temacie wyglądu/lakieru/malowania widzianych rowerów na żywo to Marin wypada lepiej od Kands.

Napisano

W sumie jeszcze znalazłem Gianta Roam 2 Disc 2021 za 2300zł z trochę  lepszym osprzętem i 2x9 z lżejszym przełożeniem z tyłu 36T i lepszymi hamulcami

Napisano

Porównując 2x8 i 2x9 to przy codziennym użytkowaniu nie będzie to jakaś znacząca różnica(na plus 2x9 może być grupę wyższa przerzutka, która będzie działać trochę "płynniej").
A 34T i 36T to może być ewentualnie znaczenie na bardziej stromych podjazdach w terenie.

Gianta Roam 2 Disc jak był "magazynowany" przez 3-4 lata to teoretycznie płyn hamulcowy do wymiany i ewentualnie możliwe sparciane opon.
A tak ogólnie jako rower to OK.