Marek2243 Napisano Poniedziałek o 15:17 Napisano Poniedziałek o 15:17 Dzień dobry Chcę zasiegnąć opinii forumowiczów na temat roweru GASGAS TRA 5. Aktualnie przymierzam się do zakupu e- bike, na początku myślałem o Hardtail. Natknąłem się jednak na coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-gasgas-tra-5-pd45011/?v_Id=243106 Rower zamierzam użytkować bardzo rekreacyjnie, jakiś wypad w weekend w Beskid żywiecki lub śląski, skrzyczne, Klimczok itp góry. Oczywiście wszystko bez jakiegoś nadmiernego szaleństwa. W Sklepie internetowym jest teraz promocja przy zakupie z 2 baterią cena 8 999zł do tego 50 rat 0% ( bez baterii 7999zł) To wszystko sprawia że jak dla mnie oferta jest interesującą. Przykładowo jestem w stanie spłacić cały zestaw w 26 ratach po 346,12 zł ( a to nie boli mojego budżetu domowego). Jestem ciekaw waszej opinii o marce oraz o tym konkretnym modelu. Zastanawia mnie silnik : Yamaha PW-TE ( jakie są opinie silników Yamaha) do tego silnik posiada tylko 60Nm - a wiem że w góry pewnie lepiej mieć 80Nm lub więcej. a może maksymalny moment obrotowy nie do końca ma tutaj znaczenie? Oczywiście nie jeździłem nigdy na rowerze elektrycznym więc nie mam odniesienia. Do tego full za 8 000 zł - na budżetowych komponentach ( czy to ma sens nawet do takiej rekreacyjnej jazdy w terenie jak ja zakładam). Proszę o jakąś konstruktywną opinię oraz radę. Cytuj
Pat94 Napisano Wtorek o 05:21 Napisano Wtorek o 05:21 Cześć, nie dawno stałem przed podobnym wyborem i zdecydowałem się na GasGas Tra5. To co się dla mnie liczy: - niezawodność, - pełne zawieszenie, - zasięg. Yamaha mają dobrą opinię, jest popularny więc części są dostępne. Są też mody które zdejmują ograniczenie i nie ubijają baterii. Silnik ma więcej czujników co np zabezpiecza przed nadmiernym zużyciem napędu. Ma też tryb auto. 60 nm może być faktycznie mało w ciężkim terenie ale rowerowe napędy zazwyczaj mają wytrzymałość do 75nm ( mówię tutaj o e-mtb do 10k) Dwie baterie spoko opcja zwłaszcza na dłuższe wypady i po odblokowaniu. Jeśli chodzi o pozostałe komponenty to ja jestem amatorem, nie siedzę w temacie, gdzieś czytałem że przedni widelec i hamulce do wymiany na początek ale też słyszałem opinie, że jak ktoś jeździł na pneumatycznym zawieszeniu to poczuje różnice, a ten kto nie miał z tym styczności to nie. Mój GasGas ma przyjść pod koniec tygodnia to mogę ci opisać swoje wrażenia. Ja jeszcze się zastanawiałem nad Fischerem Montis 6.0i Fully, ale zdecydowałem się na GasGas ze względu na niezawodność 1 Cytuj
XC100S Napisano Wtorek o 06:17 Napisano Wtorek o 06:17 (edytowane) A może ten lepszy https://www.pepper.pl/promocje/rower-e-full-mtb-gasgas-tr-se-2-29-150mm-1054208 Raczej nie ważne bo został tylko XL. Ale tak dla porównania cen w polskich sklepach, zawsze dużo drożej. Jak to pierwszy rower i raty/dopłaty, serwis itp to pozostaje kupić w kraju. Edytowane Wtorek o 06:30 przez XC100S Cytuj
Marek2243 Napisano Wtorek o 19:42 Autor Napisano Wtorek o 19:42 Hej Cytat Mój GasGas ma przyjść pod koniec tygodnia to mogę ci opisać swoje wrażenia. Oczywiscie napisz jak wrażenia, pytanie jaką wziąłeś opcje złożenia ?? Ja zastanawiam się nad opcją "Rower złożony, gotowy do jazdy" Hej XC100S co powiesz o silnikach Yamaha?? czy są dobre?? oczywiście mówimy tutaj bardziej o jeździe bez szaleństwa Cytuj
Pat94 Napisano Środa o 07:21 Napisano Środa o 07:21 Dzisiaj przyjdzie 😀 ale nie wiem czy dzisiaj zdążę go złożyć. Wziąłem opcje "do samodzielnego złożenia" Cytuj
burz Napisano Środa o 10:51 Napisano Środa o 10:51 (edytowane) To będzie tylko kwestia włożenia przedniego koła, wyprostowania kierownicy i zmontowania sztycy z siodełkiem. Dasz radę i jeszcze się dziś przejedziesz Edytowane Środa o 10:51 przez burz Cytuj
Pat94 Napisano wczoraj o 05:33 Napisano wczoraj o 05:33 Wczoraj odebrałem przesyłkę. Faktycznie składania nie ma za wiele. Na zdjęciu poniżej tak się prezentuje rower wyciągnięty z pudelka. Wystarczy wyprostować kierownicę, skręcić pedały i oczywiście po sprawdzać wszystko. W instrukcji nie ma zapisu żeby zachować gwarancję to jest obowiązkowy serwis po 100km w autoryzowanym serwisie. Niestety moja przesyłka została uszkodzona. Wyciągnąłem rower tylko w celu weryfikacji uszkodzeń i czekam na odpowiedź ze strony sklepu. Przerzutka I zabezpieczenie od koła są zarysowane. Sprawdzałem przerzutkę, wydaje się normalnie działać. Osłonka pod silnikiem i pokrywa baterii jest z plastiku. Moim zdaniem do pokrywy baterii przydała by się jakaś uszczelka. Samo mocowanie baterii wydaje się być solidne. Od dołu trzyma solidny wtyk, od góry dwa zęby, jeden na kluczyk drugi na pokrętło. Baterie przyjechały kompletnie rozładowane. Guzik testu nie pokazywał nawet jednej kreski. zastanawiam się czy były odpowiednio przechowywane bo czytałem że baterie li-ion powinny być przechowywane w naładowaniu 30% - 60%. Dodatkowa bateria nie ma uchwytu, więc aby ją zaczepić w originalne miejsce trzeba zdemontować, z poprzedniej główkę. Bateria w ramie 18" nie mieści się w miejsce bidonu Cytuj
XC100S Napisano wczoraj o 06:21 Napisano wczoraj o 06:21 Hak przerzutki do prostowania i chyba powinni przysłać nowy ale czy tak zrobią. Cytuj
Marek2243 Napisano wczoraj o 06:58 Autor Napisano wczoraj o 06:58 (edytowane) Cześć Dzięki za zdjecia i za informację. ciekawe jak sklep załatwi sprawę uszkodzenia. Mam pytanie odnośnie Cytat Dodatkowa bateria nie ma uchwytu, więc aby ją zaczepić w originalne miejsce trzeba zdemontować, z poprzedniej główkę. czy to znaczy że trzeba będzie zdemontować coś śrubokrętem z drugiej baterii?? nie da się jej szybko zamienić w rowerze na trasie?? Cytat Baterie przyjechały kompletnie rozładowane. Guzik testu nie pokazywał nawet jednej kreski. uważam że to też powinieneś zareklamować bo prawdopodobnie była źle przechowywana, co z drugą baterią, była w jakimś stopniu naładowana ?? widzę że te całe GASGAS husqvarna i Raymon wychodzą z jednej fabryki piszę na pudełku gdzie jest produkcja?? Edytowane wczoraj o 07:01 przez Marek2243 Cytuj
Pat94 Napisano wczoraj o 07:31 Napisano wczoraj o 07:31 Cytat czy to znaczy że trzeba będzie zdemontować coś śrubokrętem z drugiej baterii?? nie da się jej szybko zamienić w rowerze na trasie?? Na ostatnim zdjęciu widać tą czapeczkę na baterii. Jest na 4 śruby więc w czasie jazdy trzeba mieć ze sobą multitoola 😉 Rower też ma w ramie wejście na ładowarkę i tak się zastanawiam czy nie podpiąć tam drugiej baterii. Btw bateria nie zmieści się w miejsce bidonu. Cytat uważam że to też powinieneś zareklamować bo prawdopodobnie była źle przechowywana, co z drugą baterią, była w jakimś stopniu naładowana ?? Zapytam o to sprzedawcę. Obydwie były rozładowane do 0. Jedna wczoraj naładowałem do dwóch kresek. Później zobaczę czy coś spadło. Cytat widzę że te całe GASGAS husqvarna i Raymon wychodzą z jednej fabryki piszę na pudełku gdzie jest produkcja?? Producent to PIERER New Mobility GmbH czyli gdzieś z fabryki w Niemczech. Cytuj
namiaD Napisano wczoraj o 11:38 Napisano wczoraj o 11:38 Hej, mam pytanko, czy baterię po wymontowaniu z roweru można ładować w domu czy robi się to tylko przez gniazdo w rowerze na zamontowanej baterii? Cytuj
Pat94 Napisano wczoraj o 12:27 Napisano wczoraj o 12:27 (edytowane) Cytat Hej, mam pytanko, czy baterię po wymontowaniu z roweru można ładować w domu czy robi się to tylko przez gniazdo w rowerze na zamontowanej baterii? Producent nic nie napisał o pierwszym ładowaniu. W manualu była informacja, że jak się ładuje przez ramę to nie można kręcić pedałami 🙃 Edytowane wczoraj o 12:27 przez Pat94 Cytuj
Marek2243 Napisano wczoraj o 16:13 Autor Napisano wczoraj o 16:13 Mam jeszcze pytanie Czy ta osłona montowana na baterie jest plastikowa? 8 godzin temu, Pat94 napisał: Na ostatnim zdjęciu widać tą czapeczkę na baterii. Jest na 4 śruby więc w czasie jazdy trzeba mieć ze sobą multitoola 😉 Rower też ma w ramie wejście na ładowarkę i tak się Myślę że to będzie można dokupić oddzielnie, to są jakieś adaptery Cytuj
Pat94 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cytat Czy ta osłona montowana na baterie jest plastikowa? sam korpus baterii jest z metalu chyba alu. Natomiast ta główka i do blokowania i osłona (zaślepka) baterii w ramie jest z plastiku. Naładowałem baterie i trzymają, więc chyba nie mam podstaw do reklamacji. Po prostu producent tego nie zaleca bo mogą ulec zepsuciu. Zgłosiłem ten fakt do CR. Dzisiaj będę go składał I próbował jeździć. Też zgłosiłem reklamacje na przerzutkę i czekam na odzew Cytuj
Marek2243 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Napisz koniecznie jakie wrażenia z jazdy. Jak pracuje silnik i czy ta bateria w tym korpusie nie stuka na wybojach 🙂 Cytuj
Pat94 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Pierwsza jazda testowa już za mną. Trasa liczyła 23 km i trwała godzinę. Teren różny, asfalt, szuter, piach, wysoka trawa, podmokły tren, przeważanie płasko. Wspomaganie działa bardzo fajnie. Od startu nie daje pełnej mocy dopiero gdzieś przy drugim przekręceniu czuć przyspieszenie zależnie od wybranego trybu ale nie jest na tyle mocne aby koło traciło trakcję. Przyspieszenie najbardziej czuć na dwóch ostatnich trybach. Na asfalcie nie czuć różnicy pomiędzy trybami. Jeśli przekroczyłem limit to nie czułem odcinki wspomagania, raczej przypomina to ćwiczenia z gumą np. podciąganie. Na piasku, trawie używałem trybu Eco i Standard i to spokojnie daje radę podjeżdżać pod górki i utrzymywać prędkość. Jeśli chce się jechać mniej niż limit wystarczy jechać na niższej przerzuce - sterownik wykrywa kiedy za szybko kręcimy i zmniejsza wspomaganie. W wysokiej trawie i podmokłym terenie tryb High okazał się bardzo pomocny. Pomimo dużego oporu czułem się jakby rower mi mówił "tylko kręć nogami ja zajmę się resztą" i nie kucał. Gdy wracałem to zbliżała się burza i wiał mocny wiatr. Jechałem asfaltem na trybie Standard. Na 8 biegu przy przekroczeniu limitu było czuł kiedy silnik się odłączał i załączał ale na 9 biegu było ok. damper bardzo dobrze tłumi nierówności i faktycznie czuć, że ten przedni jest gorszy. Hamulce to nie są żylety, może muszą się dotrzeć, ale mój wcześniejszy rower lepiej hamował zaraz po wyjęciu z pudełka. Podczas jazdy w terenie nic nie stuka nic nie puka. Ten uchwyt do baterii dobrze trzyma tylko trzeba pamiętać aby dobrze go zablokować. Nie wiem czy to wina uszkodzenia w transporcie ale przerzutka dziala na 4+ Ps. Zapomniałem przetestować tryb auto 🙈 Cytuj
Marek2243 Napisano 34 minuty temu Autor Napisano 34 minuty temu Dzięki za opinię. Sporo się naczytałem o tym modelu na necie, ale super usłyszeć od kogoś kto realnie posiada taki rower. Chyba się przekonałem i jutro zamówię z dodatkową baterią. Jeszcze ostatnie pytanie? Jesteś zadowolony z zakupu? pomimo tej złej przygody z uszkodzeniem w transporcie ( no ale to są losowe sprawy). Dziękuję i na pewno się jeszcze tutaj odezwę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi