Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień  dobry

Chcę zasiegnąć opinii forumowiczów na temat roweru GASGAS TRA 5.

Aktualnie przymierzam się do zakupu e- bike, na początku myślałem o Hardtail.

Natknąłem się jednak na coś takiego:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-gasgas-tra-5-pd45011/?v_Id=243106

tra5-0-008241.png

Rower zamierzam użytkować  bardzo rekreacyjnie, jakiś wypad w weekend w Beskid żywiecki lub śląski, skrzyczne, Klimczok itp góry.

Oczywiście wszystko bez  jakiegoś nadmiernego szaleństwa.

W Sklepie internetowym jest teraz promocja przy zakupie z 2 baterią cena 8 999zł do tego 50 rat 0% ( bez baterii 7999zł)

To wszystko sprawia że jak dla mnie oferta jest interesującą. Przykładowo jestem w stanie spłacić cały zestaw w 26 ratach po 346,12 zł ( a to nie boli mojego budżetu domowego).

Jestem ciekaw waszej opinii o marce oraz o tym konkretnym modelu.

Zastanawia mnie silnik : Yamaha PW-TE ( jakie są opinie silników Yamaha) do tego silnik posiada tylko 60Nm - a wiem że w góry pewnie lepiej mieć 80Nm lub więcej.

a może maksymalny moment obrotowy nie do końca ma tutaj znaczenie? Oczywiście nie jeździłem nigdy na rowerze elektrycznym więc nie mam odniesienia.

Do tego full za 8 000 zł - na budżetowych komponentach ( czy to ma sens nawet do takiej rekreacyjnej jazdy w terenie jak ja zakładam).

Proszę o jakąś konstruktywną opinię oraz radę. 

Napisano

Cześć, nie dawno stałem przed podobnym wyborem i zdecydowałem się na GasGas Tra5.

To co się dla mnie liczy:

- niezawodność,

- pełne zawieszenie,

- zasięg.

Yamaha mają dobrą opinię, jest popularny więc części są dostępne. Są też mody które zdejmują ograniczenie i nie ubijają baterii. Silnik ma więcej czujników co np zabezpiecza przed nadmiernym zużyciem napędu. Ma też tryb auto. 60 nm może być faktycznie mało w ciężkim terenie ale rowerowe napędy zazwyczaj mają wytrzymałość do 75nm ( mówię tutaj o e-mtb do 10k)

Dwie baterie spoko opcja zwłaszcza na dłuższe wypady i po odblokowaniu.

Jeśli chodzi o pozostałe komponenty to ja jestem amatorem, nie siedzę w temacie, gdzieś czytałem że przedni widelec i hamulce do wymiany na początek ale też słyszałem opinie,  że jak ktoś jeździł na pneumatycznym zawieszeniu to poczuje różnice, a ten kto nie miał z tym styczności to nie.

Mój GasGas ma przyjść pod koniec tygodnia to mogę ci opisać swoje wrażenia.

Ja jeszcze się zastanawiałem nad Fischerem Montis 6.0i Fully, ale zdecydowałem się na GasGas ze względu na niezawodność 

• +1 pomógł 1
Napisano

Hej

Cytat

Mój GasGas ma przyjść pod koniec tygodnia to mogę ci opisać swoje wrażenia.

Oczywiscie napisz jak wrażenia, pytanie jaką wziąłeś opcje złożenia ?? 

Ja zastanawiam się nad opcją "Rower złożony, gotowy do jazdy" 

Hej  XC100S co powiesz o silnikach Yamaha??

czy są dobre?? oczywiście mówimy tutaj bardziej o jeździe bez szaleństwa