Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Ostatnio zakupiłem rower i chciałbym wymienić korbę na większą (obecna to Prowheel charm 38t 2pcs crank/crank arm 175mm) na Shimano Cues FC-U6030-1 w wersji 175mm/42T

przerzutka tył: Shimano cues rd-u6000 11-speed direct attach

łańcuch: Kmc xglide 118 ogniw. 

suport: Bsa threaded 68mm|threaded bb

kaseta: Shimano cues 11-speed 11-50t

i tutaj pojawia się pytanie. Czy nowa korba będzie kompatybilna z obecnym układem i łańcuchem? Czy wystarczy dać dłuższy łańcuch np 122 ogniwa? Czy na coś jeszcze powinno się zwrócić uwagę? Z informacji które znalazłem wynika że teoretycznie powinno to wszystko współgrać po ewentualnej wymianie łańcucha na dłuższy. Pierwszy raz wymieniam korbę na zupełnie inny model i nie mam pewności czy czegoś istotnego nie pominąłem. 

Z góry dziękuję z pomoc. 

Edytowane przez Klaxon13
Napisano

Zmiana podyktowana jest po pierwsze wymianą na markową bo obecna to jakiś noname i po drugie założeniem że na większej korbie rower będzie nieco "szybszy" ponieważ zauważyłem że czasami jakby brakowało dodatkowego  "biegu". W jakiem sensie zmieści? jeśli chodzi o to czy nie będzie wadzić o ramę to powinno być w porządku ponieważ przy obecnej korbie jest spory zapas.

Napisano (edytowane)

Nie wiem czy taka zmiana całej korby cokolwiek Ci da. Może wagowo, ale trzeba by to dokładnie sprawdzić. Pomyśl nad wymianą samej zębatki.

Łańcuch na pewno musisz. Zakładam, że przy wymianie korby będziesz musiał zmienić suport, ale musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.

A tak z ciekawości - to jakiś fitness?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Rower crossowy

ale zdecydowanie częściej jeżdżę po twardym więc stąd zamysł korby która bardziej pasowałaby na równe proste drogi/ścieżki