Smrek Napisano 25 Maja Napisano 25 Maja Witam serdecznie. Jestem na etapie kupna roweru elektrycznego. Mam upatrzone trzy modele w których są różne tylne przerzutki. Shimano XT RD-M8100-SGS, ShadowPlus, 12-Speed Sram GX Eagle AXS™ Transmission, 12-Speed, Electronic Shifting System SRAM S1000 Transmission Korci mnie ten SRAM. Poczytałem trochę i są różne opinie na Transmission. Dlatego Was proszę o pomoc i doradzenie. Czy warto iść w Transmission? Nie jeżdżę wyczynowo, raczej dłuższe rekreacyjne przejażdżki, trasy po asfalcie ale i też lasy, pola. Pozdrawiam Cytuj
Mod Team bogus Napisano 25 Maja Mod Team Napisano 25 Maja Nie wiem jakie masz doświadczenie z przerzutkami analogowymi a jakie w tematach bezprzewodowych. Trzeba zacząć od tego, że przerzutki elektroniczne działają nieco inaczej niż na linkę. To pierwsze pytanie na jakie bym sobie odpowiedział. Ponadto z podanych odrzuciłbym S1000 z uwagi że to najniższa grupa bezprzewodowa i jej jakość jest mizerna. Kolejny temat to śmiem twierdzić, że wybrane rowery są w różnych cenach przy tym samym osprzęcie, bo Sram jest niestety droższy od Shimano. Tutaj dochodzimy do następnego punktu czyli kosztów potencjalnego serwisu/wymian eksploatacyjnych. Trzeba zdawać sobie sprawę, że Sram przy wymianach kasety, czy łańcucha będzie droższy niż analogiczny napęd Shimano. Nie mówię o wymianie przerzutki bo wiadome jest że elektryczne są droższe niż analogi. Z plusów to mniejsza podatność elektroniki na rozregulowanie i brak możliwości zabrudzenia pancerza i tym samym pogorszenie działania w trudnych warunkach. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 25 Maja Napisano 25 Maja Elektryka kupuje się patrząc na silnik i baterię a nie przerzutkę No chyba że takie same silniki , to można dalej analizować . Daj lepiej linki do rowerów z cenami, powiemy Ci co potrzebujesz Cytuj
Smrek Napisano 25 Maja Autor Napisano 25 Maja Cytat Nie wiem jakie masz doświadczenie z przerzutkami analogowymi a jakie w tematach bezprzewodowych. Trzeba zacząć od tego, że przerzutki elektroniczne działają nieco inaczej niż na linkę. To pierwsze pytanie na jakie bym sobie odpowiedział. Obecnie mam MTB na przerzutce Shimano XT, sam konserwuje rozbieram, czyszczę. Oglądałem i czytałem jak działają elektryczne. Oczywiście, że ceny rowerów są różne, ale powiedzmy, że jestem gotów je zaakceptować. https://www.canyon.com/pl-pl/electric-bikes/electric-mountain-bikes/neuron-on/al/neuron-on-al-9/4059.html?dwvar_4059_pv_rahmenfarbe=M167_P02 https://www.cube.eu/pl/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-race-800-blackline/802400 https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-tm-800-dustyolive-n-gold/802700 Mniej więcej, co jaki czas wymienia się kasetę i łańcuch w elektryku? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 25 Maja Mod Team Napisano 25 Maja Jak często? Wszystko zależy od tego czy masz olej w głowie czy nie. Widuję wielu użytkowników elektryków, którzy non stop cisną na najmniejszych koronkach kasety. Wspomaganie daje im przyzwolenie na to by wolno kręcić na ciężkich przełożeniach bez wysiłku a to zarzyna kasetę. Przy kręceniu jak należy myślę że wymiany nie będą dużo częstsze niż w analogu. Trzeba zachować rozsądek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi