matra29 Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja cześć, Proszę o pomoc, przejrzałam już trochę sklepów rowerowych, obejrzałam filmiki na youtobie, ale z uwagi na mnogość ofert dalej ciężko mi podjąć decyzję. Nie ogarniam przerzutek, osprzętu mocno to wszystko skomplikowane na początek. Rower przede wszystkim ma mi służyć do dojazdu do pracy, 20 km w jedną stronę, w większości dojazd drogą asfaltową i chodnikami, trochę polnych ścieżek, ewentualnie jakieś zakupy w drodze powrotnej, plus jakieś niedalekie wycieczki rodzinne w weekendy, chce skorzystać z dopłat do elektryków, więc musi spełniać warunki. Mój wzrost to 164 a waga 75 kg. Poproszę najchętniej o jakieś konkretne modele. Budżet maksymalny do 7000 tysięcy a z chęcią mniej. Bardzo proszę o konkretne wskazówki, uwagi i modele. Cytuj
chrismel Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Przymierz się do tego. Oglądałem ostatnio z koleżanką i niestety jest ciut za mały na nią (jest trochę wyższa od Ciebie). Gdyby nie to kupilibyśmy go. W tej cenie to rewelacja - 17 kg a nie 30-to kilogramowy kloc. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-winora-e-flitzer-pd34004/?v_Id=193385 1 Cytuj
leotdipl Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) Na początek Dzień Dobry. Dołóż 500 zł. Przyzwoite wyposażenie Shimano łącznie z hamulcami tarczowymi, i silnik Ananda (japoński) z 70 Nm (fajny Niuton dla Ciebie), plus możliwość montażu koszyka z przodu czy na bagażniku na klipsy. Lepszej baterii na takim dystansie nie potrzebujesz. Inne propozycje - poszukam. https://www.rb-rowerek.pl/rower-elektryczny-tabou-kinetic-up-1-0-w-2023.html Druga propozycja: - mieścisz się w budżecie - jednak brak osprzętu Shimano oraz inna filozofia mocowania baterii (bateria pojemnościowo podobna, silnik japoński Yamaha z 60 Nm): https://rower.com.pl/rower-elektryczny-r-raymon-tourray-e-3-0-damski-2460911?cPath=6_699_853_1078& Edytowane 21 Maja przez leotdipl 1 Cytuj
chrismel Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Jeżeli to Twój pierwszy elektryk to przed podjęciem decyzji o zakupie zastanów się 100 razy czy poradzisz sobie z rowerem o tak dużej wadze jakie podlinkował kolega. Podczas jazdy nie będzie problemu. Ale rower trzeba czasami wnieść po schodach, włożyć do samochodu, pociągu, tramwaju, podepchnąć po jakiś nasyp, przenieść przez tory kolejowe. Nie zawsze da się wszędzie przejechać. Koleżanka robiła przymiarki i wspólnie doszliśmy do wniosku że okolice 20 kg to dla niej absolutny maks. Gdyby Ci nie odpowiadała ta Winora to są rowery na Boschu SX, Fazua (Cube, Canyon). Niestety na chwilę obecną ceny powyżej 10.000 ale może warto poczekać do jesieni i upolować jakąś promocję. Cytuj
XC100S Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Tu masz pełen automat https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-elektryczny-elops-ld-920-e-lf-silnik-owuru-niska-rama/_/R-p-302308?mc=8664452 Zwróć uwagę na usługi smart w tym rowerze Cytuj
leotdipl Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja XC100S, linkujesz rower za ... 11.499,- zł !? a ... budżet 7.000,- zł ? CHRISMEL - rowery często posiadają funkcję pchania obok. Ten pierwszy posiada ... Walk-assist - YES. O drugim nie wiem. Max. 20 kg w elektryku? Nie w takim budżecie. To wyzwanie. I to spore. Cytuj
leotdipl Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) PS. Rower z 1 linku waży 26 kg (za 6.199,- zł ... !!! ... na Allegro - akt. 3 oferty - cena b.atrakcyjna). Na twoim miejscu bym ten wybrał. CENA, osprzęt Shimano + b.dobry silnik Ananda. Ma wszystko w dobrej jakości. Rower z 2 linku waży 24,8 kg W .. centrumrowerowe.pl ... też jest dostępny, ale już w cenie 6.999,- zł. Edytowane 21 Maja przez leotdipl Cytuj
XC100S Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) Wiem co proponuje bo jeżeli kobieta nie będzie wnosiła tego roweru po schodach i pod pracą ma bezpieczne miejsce to widzę same plusy tego roweru. Na dopłaty się łapie, w Decathlon może wziąć kredyt na część kwoty, bez obsługowy bo brak przerzutki i kasety, widelec bez standardowych elementów o które trzeba dbać. To są plusy dla osoby nie zainteresowanej obsługą i chcą mieć w znaczącym stopniu rower gotowy do kolejnej jazdy. Edytowane 21 Maja przez XC100S 1 Cytuj
chrismel Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja 1 godzinę temu, leotdipl napisał: posiadają funkcję pchania obok A jak funkcja pchania obok ma pomóc przy wkładaniu roweru do samochodu ? Ale nie mnie to oceniać. Niech autorka tematu sama podejmie decyzję. Może trenuje podnoszenie ciężarów i rzut młotem więc waga to nie problem. A tak przy okazji przeglądając ofertę Decathlonu wpadły mi w oko 2 modele: https://www.decathlon.pl/p/mp/ecobike/rower-elektryczny-ecobike-urban-9-7ah/_/R-p-8477ba00-e2c8-4e48-bd22-cbef218f5423 https://www.decathlon.pl/p/mp/engwe/engwe-mapfour-n1-air-250w-carbon-fiber-city-e-bike-36v-10ah-akumulator/_/R-p-39045e97-310c-4980-a143-88fad334f3d4 Ten ostatni ma parametry: Waga roweru: 15,6 kg Masa brutto: 25,4 kg Więc nie wiem ile naprawdę waży. Ale to pokazuje że da się coś znaleźć na rynku co nie waży tyle ile mały słoń. Cytuj
leotdipl Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) Czy autorka pisała o ... Wkładaniu roweru do Samochodu !? NIE. O prowadzeniu roweru po schodach ? NIE. W końcu o wadze roweru? NIE. Jeśli cokolwiek napisze z tych 3 rzeczy. Ok. Możemy dyskutować. Póki co liczy się Cena do tego co rower oferuje. Niech się wypowie. Ma propozycje. Edytowane 21 Maja przez leotdipl Cytuj
chrismel Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Z mojego doświadczenia wynika że raz na jakiś czas trzeba rower podnieść. Możemy nie brać tego pod uwagę przy zakupie ale prędzej czy później taka sytuacja zdarzy się nie raz. Nie dalej jak kilka dni temu jechałem po ściśle zaplanowanej na komoot płaskiej trasie bez żadnych niespodzianek. Okazało się że niespodzianka jednak była. Musiałem dostać się na 3 metrowy wał pokryty mokrą gliną. Zero szans na podjechanie. Próbowałem rower podepchnąć. Nie dało rady. Podniosłem rower i jakoś podszedłem. Czy planowałem coś takiego przy zakupie ? Absolutnie nie. Cytuj
matra29 Napisano 22 Maja Autor Napisano 22 Maja Dziękuję Wam serdecznie za podpowiedzi i wskazówki, zaraz wybieram się do centrum rowerowego na Okęciu to poszukam do testu winora, zobaczę również co mi tam zaproponują, nie ukrywam, że moim faworytem jest tabou, tylko też bym z chęcią się nim przejechała, a z tym chyba będzie gorzej. Co do rzeczywiście wagi w Tabou nie jest sprzyjająca dla mojego w nienajlepszej kondycji kręgosłupa ale, nie będę tachać roweru w piwniczne czeluści, ani po żadnych schodach, w pracy też będzie stał na parkingu. Chociaż tak jak Chrismel piszę raz na jakiś czas nie ma mocnych, żeby się nie zdarzyło gdzieś go podnieść. Ale raczej nie użalam się nad sobą tylko wezmę i zarzucę jak bedzie taka konieczność. (w końcu od czegoś tych parę przepuklin w lędzwiach mam 😉 Zależy mi z drugiej strony żeby osprzęt był jak najlepszy. Idealne rozwiązanie od użytkownika XC100S z Decathlonu z obsługą, ale dzięki nie dam rady w takiej opcji finansowej. Zastanawiam się czy jeździć jeszcze po sklepach rowerowych i szukać coś innego, znając mnie pojechałbym do sklepu Romet lub Kross i pewnie w moim budżecie bym coś zakupiła, więc liczę że Wasze propozycję są lepsze. Już marzy mi się od przyszłego tygodnia przerzucić się na dojazd do pracy na rower. Cytuj
leotdipl Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja (edytowane) Musisz się śpieszyć. Tabou Kinetic UP 1.0 w cenie 6.100 zł na ALE nie będzie wiecznie dostępny (to wyprzedaż rocznika). Nowa cena u producenta *) to niestety już 7.499,- zł i "stoi" już na silniku chińskim Bafang M210. Wg mnie to gorsza opcja. Osprzęt z Shimano jest dalej kontynuowany. W dodatku różnią się ramą - Nowy 18" (ten z wyprzedaży jeszcze 17") *) Tabou to polska firma: https://www.tabou.pl/produkt/rower-elektryczny-tabou-kinetic-up-1-0/ Lista e-bike: https://www.tabou.pl/rowery/?filtruj=1&rev_product_arch=ukryj-na-sklepie&product_cat=e-ebike Poniżesz znajdziesz sklepy w Warszawie: https://www.tabou.pl/sklepy/ Edytowane 22 Maja przez leotdipl Cytuj
matra29 Napisano 22 Maja Autor Napisano 22 Maja Miałam możliwość przetestowania roweru Raymon 3.0 z twojego linku, i odpowiada mi prosta kierownica, na której jestem lekko pochylona do przodu, ogólnie wrażenie ok, chociaż wizualnie stanowczo mi bliżej do Tabou. W Raymon przemawia do mnie bateria Yamacha. W sklepie dostałam informację, że to bardzo ważna sprawa i ewentualnie po 2 latach jak się skończy gwarancja to Yamaha, bosch mają możliwość naprawy. A w Tabou mamy Ananda, muszę podpytać AI co ona na to;-) więc tu mam obawy co do baterii i silnika. LPP Cytuj
leotdipl Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja (edytowane) Nie Ananda. To silnik. Tu muszę skorygować moją notę. To silnik chiński. Bateria to GREENWAY. dokładnie typ: "GREENWAY POWER TUBE / 14.6AH / 525WH / 36V" Nie wypowiadam się ws. pojedynku GREENWAY vs. YAMAHA. Jeśli patrzysz na takie techniczne aspekty to tak. Tutaj Japonia jest raczej pewniejsza. Osprzęt jednak w Raymon nie pochodzi od Shimano. Tak czy siak musisz sama zadecydować. Serwis liczy się w elektrykach podwójnie. W sensie, jeszcze bardziej istotny niż w klasycznych rowerach. Edytowane 22 Maja przez leotdipl Cytuj
chrismel Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja 2 godziny temu, matra29 napisał: W sklepie dostałam informację, że to bardzo ważna sprawa i ewentualnie po 2 latach jak się skończy gwarancja to Yamaha, bosch mają możliwość naprawy. Nie znam się na naprawach elektryków ale intuicja mi podpowiada że może być z tym problem. A jeżeli nawet jest to możliwe to nie wiem jak z opłacalnością. Szczególnie przy jakiś poważniejszych awariach. Odnośnie informacji które uzyskujesz od sprzedawców to większość jest niedouczona. Warto je więc weryfikować. Niedawno odwiedziłem dwukrotnie bardzo duży sklep rowerowy i tylko jeden sprzedawca wiedział co mówi. Poziom wiedzy pozostałych kwalifikował ich co najwyżej do zamiatania podłogi po zamknięciu sklepu. Cytuj
XC100S Napisano 23 Maja Napisano 23 Maja https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-trekkingowy-riverside-e-actv-500-lf-niska-rama/_/R-p-342030?mc=8854079&c=Fioletowy Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 20:55 Napisano Piątek o 20:55 (edytowane) GIANT Roam E+ STA 7999 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-giant-roam-e-sta-pd47615/?v_Id=257504 Chyba 22.5-23 kg. Edytowane Piątek o 21:20 przez chrismel Cytuj
burz Napisano Piątek o 22:17 Napisano Piątek o 22:17 (edytowane) GIANT Roam E+ STA wyposażony jest w lekki, cichy i wydajny silnik SyncDrive Core, który generuje imponujący moment obrotowy 50 Nm. No faktycznie imponujący. Ale na dojazdy do pracy może wystarczy, gorzej, jak posiadaczka owego poczuje bluesa i zechce coś więcej. Edytowane Piątek o 22:18 przez burz 1 Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 23:23 Napisano Piątek o 23:23 @burz Czego to ci marketingowcy nie wymyślą żeby złapać nieświadomego klienta. Prawda ? Z mojego ponad miesięcznego researchu wynika że optymalny na chwilę obecną jest Bosch. No ale trzeba by zwiększyć budżet i to dość znacznie bo to nie okres promocji na topowe produkty. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi