owiecs Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Czołem! Kupiłem dla syna używany rowerek 24'' Kellys Marc 50, w którym zamontowane były fabrycznie hamulce tarczowe mechaniczne. Zacisk zoom, klamki apse. Kupując sprzedający uprzedził, że hamulce są nędzne i faktycznie działały pożal się boże... Kupiłem więc nowy komplet shimano MT200, założyłem no i lipa.. Oczywiście teraz hamują w porównaniu do poprzednich, ale jest po prostu cieniutko. Wiem, że MT 200 to nie jest cud techniki, ale mam taki w innym rowerze i tam działają rewelacyjnie. Klocki były w zestawie nowe, tarcze przed założeniem przemyłem. Na razie założyłem tak jak było, tj są za długie kable i jeszcze ich nie skracałem, ale nie sądzę że po skróceniu (i przelaniu płynem) coś się zmieni. Jakieś pomysły? Jak trzeba to zmienię tarcze, ale nie chce mi się wierzyć, żeby tarcza tak obniżała sprawność hamulca.. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj
Rafał87 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jakie tarcze? może klocki wymagają dotarcia, możesz podmienić klocki ze swoich i sprawdzić jak wtedy się zachowuje. Cytuj
cervandes Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dotrzeć, a jeśli dotarte to zjechać z górki nadmiernie używając hamulca - np pedałując i cisnąć obydwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi