Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Proszę o pomoc w wyborze roweru dla syna 173cm, 78kg, 13lat, rower do jazdy na treningi czy do szkoły, czasami ze znajomymi do lasu  jakieś podjazdy czy zjazdy po drodze szutrowej, domyślam się że i zjazd ze schodów czy zeskoki z murków też będą się odbywały, on wybrał sobie model trek marlin 4, ale przeglądając ten model mam wrażenie że jest przeciętnie wyposażony za te pieniądze, czy mogę was prosić o przedstawienie jakiegoś modelu/li w przedziale cenowym, z informacji które ustaliłem szukając alternatywy dla tego treka, wydaje mi się że amortyzator powietrzny oraz przerzutki deore to minimum jakie powinienem szukać, ale czy coś więcej?

Od syna jest warunek aby był to MTB, oraz kolor szary lub czarny w miarę dostępności(ale kolor nie jest teraz ważny).

Napisano (edytowane)
Cytat

173cm, 78kg, 13lat,

Serio? 🙂

Cytat

rower do jazdy na treningi czy do szkoły

Ma gdzie bezpiecznie zostawić?

Cytat

domyślam się że i zjazd ze schodów czy zeskoki z murków

Jak wysokie...?

Strasznie tutaj dużo rozbieżności w użytkowaniu roweru, jak dla mnie.

Cytat

wybrał sobie model trek marlin 4

A jesteś PEWNY, że zaakceptuje inną markę? Pytam, bo dla części ludzi "liczy się tylko szacun na dzielni".

Odnośnie tego Treka to zgadza się - straszna kaszana na wolnobiegu i najgorszym osprzęcie.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Myślę że z marką roweru będę w stanie mu wytłumaczyć że nie wszystko co ma znaną nazwę warte jest ceny,

co do schodów i murków to nie wiem, bo on uważa że jeździ bezpiecznie, (to tylko domysły), ale grupa może wywierać presję więc biorę to pod uwagę 

Rower można bezpiecznie zostawić pod szkołą i pod salą treningową,

I tak, jest wyrośnięty 

Napisano (edytowane)

Ja bym zdecydowanie zaczął od ustalenia tych "skoków"...

Jeżeli jednak to nic sporego i zakładając górną granicę budżetu to z rodzimego rynku https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-540-29-15168190017 aczkolwiek widzę, że i tutaj zawitał napęd Cues...

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-talon-0-29-pd43014/?v_Id=257444

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xc-899-pd30081/

Jeżeli w grę wchodzi zakup z zagranicy to obecnie można upolować fajne perełki tylko czasami trzeba poczekać 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Na tą chwilę, wybór padł na superior, ale może macie jeszcze jakieś propozycje lub coś z z napędem 2x10/2x11

Napisano

Takich rowerów, lepszej klasy, jest baaaardzo mało.

Merida 300 Lite ma sztywne osie i taperowaną główkę ramy, czyli obecne standardy wśród lepszych rowerów. Z tych co podałem tylko Explore ma. Ale za 3500 zł to chyba będzie ciężko dorwać Meridę.