Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim! Z powodu lekkiej kolizji z samochodem szukam nowego przedniego koła do MTB ST530 (wersja z 2021) z szosowymi oponami 1.2 do jazdy głównie szosowej. Stare się solidnie pogięło, a u mnie na szczęście skończyło się tylko na rozciętej brwi i ranach na twarzy. 

Mam 2 koła na oku - które wybrać? Czy może jednak jeszcze inne? 

- https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-203097?mc=8599705

- https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-202635?mc=8591214

Napisano

Jedno ma 32 drugie 28 szprych

Jedno ma otwór na wentyl samochodowy drugie na peseta

Innych kół jest mnóstwo i do pewnej ceny nie ma za bardzo znaczenia co kupisz bo będzie to to samo, te wklejone właśnie się do takiej kategorii zaliczają. Dobrze, że z decathlonu to przynajmniej całkiem dobra obsługa gwarancyjna będzie. 

Napisano

@ernorator Dzięki za odpowiedź. Problem z kołem za 270 jest taki, że w specyfikacji jest "Rozmiar opony: 1,5"-2,5"", a moja opona ma 1,2". Czy warto się tym przejmować i szukać innego, czy nie ma to znaczenia? Wentyl mam prestę więc zmieści się też do samochodowego otworu

Napisano

@ernorator właśnie sprawdziłem. Tak, stare koło też ma 23mm. I ma 28 szprych. Rozumiem, że w takim razie opona będzie pasować do obydwu kół? Czy dopłata do droższego jest uzasadniona w takim razie?

Napisano

Generalnie lepiej nie używać presta w otworze na samochodowy. Jak masz to gdzieś to tańsze lepsze bo 28 szprych więc kilka g lżejsze a jeśli nie jeździsz po gruzie i nie skaczesz to 32 tobie nie potrzebne.