WojtasTaba Napisano Wtorek o 12:46 Napisano Wtorek o 12:46 (edytowane) Cześć, jak wyżej mam zespół suchego oka i muszę super dokładnie chronić oczy od wiatru, chłodu czy nawet przeciągów. Obecnie posiadam okulary motocyklowe, które skrupulatnie wybierałem na odległość, ale niestety są dla mnie trochę za szerokie i w ogóle nie bardzo osłaniają (mowa o Bobster Fat Boy fotochromatyczne). Czy w ogóle przychodzi Wam coś do głowy? Miło by było, żebym nie wyglądał jak kretyn kiedy je mam założone, a nie jestem na rowerze tylko idę gdzieś na piechotę. Szukając sam nauczyłęm się kilku rzeczy. Np. że są dwa rodzaje pianek w okularach. Pianki twarde (chyba głównie EVA) i pianki miękkie (nie pamiętam jak to się nazywa, ale to chyba są te co powszechnie stosowane sa w goglach). Niestety te pierwsze oceniam, że są o kant stołu. Dla okolic oczu ich miękkość jest prawie taka sama jak plastikowej oprawki, czyli żadna. Dlatego też nastawiam się pianki miękkie. Dodatkowo nawet jak uda mi się znaleźć dość szczelne okulary to zaraz będzie temat parowania... dlatego też badam temat np. okularów z podwójnymi soczewkami, ale temat praktycznie jest martwy (albo źle szukam). W kwestii parowania może kompromisem będą okulary szczelne wokół nosa, a po bokach już nie, bo podczas jazdy na roworze najwięcej wiatru wieje przecież od przodu. Help. Jestem już trochę zrezygnowany, ale coś wymyśleć koniecznie muszę. Może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł, albo chociaż dobry trop. Edytowane Wtorek o 12:51 przez WojtasTaba Cytuj
leejoonidas Napisano Wtorek o 13:51 Napisano Wtorek o 13:51 (edytowane) Też szukałem podobnych okularów w związku ze złośliwym problemem w jednym oku i wybrałem okulary lodowcowe, pełny fotochrom kat. 0-4 lub bez fotochromu, lub z kat. 2-4. Julbo Shield Reactiv z odpinanymi skrzydełkami z boku, ramka jest ze szczelinami wentylacyjnymi. Sprawdzone w warunkach zimowych i przy silnych wiatrach, najlepsze okulary jakie do tej pory miałem. Fotochrom kat. 4 pozwala patrzeć prosto w słońce. Duża literka M przy nazwie modelu oznacza wersję węższą przeznaczoną dla kobiet. Edytowane Wtorek o 13:56 przez leejoonidas 1 Cytuj
WojtasTaba Napisano Wtorek o 17:17 Autor Napisano Wtorek o 17:17 (edytowane) Hmm. Powiem w ten sposób. okulary lodowcowe były pierwszą myślą jaka mi jakiś czas temu przyszła do głowy, kiedy zacząłem pracować nad tym tematem, ale skreśliłem je ze względu na to, że zupełnie nie jest to typ okularów, które są szczelne. Założyłem, że tylko takie szczelne będą w stanie mi pomóc. Utwierdzałem się w tym przekonaniu z każdymi okularami, które zakładałem, ale zaraz po przeczytaniu Twojego wpisu stwierdziłem, że może miałęm pecha, albo wszystkie które wstępnie zaakceptowałem i przetestowałęm w terenie były za duże albo coś i wygrzebałem jeszcze jedną parę okularów ochronnych (takie do pracy w warsztacie) i przejechałem się w nich. I kurczę, może faktycznie źle założyłem, że lodowcowe to za mało, bo w okolicy nosa nie miałem żadnych przewiewów. Miałem jedynie po bokach, ale dlatego, że są za szerokie dla mnie, choć warto zwrócić uwagę, że z boku są zbudowane w tak samo osłonięty sposób jak lodowcowe. Zrobię tak - będę dalej szukał szczelnych, ale równolegle popróbuję kilka lodowcowych. Myślę, że tak zupełnie ostatecznie i tak bym chciał szczelne, ale gdybym znalazł niezłe lodowcowe to dopóki nie ogarnę szczelnych co jest trudnym tematem dopóty będę z takich korzystał. Idąc tym tropem masz jakieś wskazówki jakich marek, z jakich stron itp. szukać lodowcowych prócz tych o których teraz wspomniałeś? PS. swoją drogą fotochrom w zakresie 0-4?? Grubo! Edytowane Wtorek o 17:24 przez WojtasTaba Cytuj
WojtasTaba Napisano Wtorek o 21:19 Autor Napisano Wtorek o 21:19 (edytowane) Nie mogę już edytować, a mam jeszcze coś do powiedzienie Przypomniałem sobie co jeszcze mnie odwiozło od okularów lodowcowych. Zawsze producenci opisują, że te osłonki po bokach chronią przed oślepieniem od światła, ale nigdy nie dodają informacji, że chroni to również przed wiatrem. Ciekawe, czemu. Na domiar kiedy poruszam się pieszo nie raz trafiam na wiatr boczny, który powiewa mi po gałąch. Nie mniej zamówiłem między innymi te które wskazałeś @leejoonidas , spróbujemy. Lodowcowych na razie starczy. Szukam dalej potencjalnych kandydatów spośród tychbardziej szczelnych. Edytowane Wtorek o 21:24 przez WojtasTaba Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi