Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

Pod tym enigmatycznym tytułem pewnie kryje się prozaiczny problem.

Krótki opis sytuacji: 7 lat temu kupiłem entry lvl mtb hardtail (no bo jak to inny?!)  KROSS B3. Wyszlo jak zawsze. Jeździłem 3-4 razy do roku at best, chyba ani razu nie przekracza kac 200 kilometrów rocznie. Teren inny niż żwir i asfalt ten rower moze widział ze 2 razy.

Skip do tego roku.  Przeprowadziłem się do domku, ustabilizowałem swoje życie i zacząłem trochę więcej czerpać z niego niz praca/ silownia/konsola. Na początku z faktu że dopiero buduje silke u siebie w domu, oraz że mieszkam przy jeziorku z fajna trasa asfaltową wokół, uznałem że cardio na rowerze to niegłupi pomysł. Średnio wiec 1-2 razy w tygodniu robie pp ~40 kilometrów na asfaltozwirze. Dodatkowo znajomek zaczął mnie wyciągać w trasy bardziej krajoznawcze, w których mix idzie mocnej w kierunku żwiru i średniego terenu (leśne ścieżki)

Zadne górskie zjazdy downhille etc nigdy nie będą wchodzić w gre 

Cut to the chase, zastanawiam się nad opcjami 

1. Kupno znow hardtaila teraz nieco lepszego. W koncu dalej nim pojadę wszędzie, nikt się ze mną nie ściga a na asfalcie najwyżej spoce się bardziej.

2. Gravel (kusi najbardziej). Wg mixu ktory aktualnie jeżdżę brzmi najsensowniej. Na asfalcie powinien byc wygodniejszy, na żwirach i polbycb trasach da radę. W tym scenariuszu tez zostawiam leciwego krossa b3 - w razie czego  jesli będzie szykował się konkretniejszy teren zawsze mogę użyć mtb

3. ???

Anyway, tak czy inaczej pojeżdżę jeszcze kilka miesięcy by upewnić się ze mix terenowy jak i zajawka się nie zmieni. Mam też świadomość realiów- 6k to nie powalający budżet, ale na wszystko przychodzi pora, na razie na drogi rower jeszcze nie nadeszła:)

No i nie dodałem, acz pewnie nie ma to większego znaczenia- 183 cm wzrostu i 87kg wagi

Edytowane przez Liianowaty
Napisano

Tutaj też jeden komentarz - zanim ktoś uzna ze nie dałem linków wiec jestem leniem. Najpierw szukam i potów za / przeciw typem roweru. Krok kolejny to wejście w modele, bo teraz jak zacznę rzucać od sasa do lasa hardtailami, gravelami czy trekkjngami to chyba nie ma sensu:)

Napisano

Jeśli rower nie będzie widział gór to ja bym MTB odpuścił. Cross/gravel/gravel z prostą kierownicą sprawdzi się idealnie. Jeśli masz możliwość to podjedź do jakiegoś sklepu, który pozwoli Ci zrobić kółko na rowerze z barankiem, co może pomóc Ci podjąć decyzję co do rodzaju roweru/kierownicy, a potem już możesz zacząć typować konkretne modele.

• +1 pomógł 1
Napisano

Hej, dziękuję za wkłady, skłaniam się mocno wlasnie nad zostawieniem mojego kiepsciocha hardtaila i kupno gravela. W majówkę kumpel ma mi pożyczyć, zobaczymy jak się będzie jeździć.

Z modeli ciekawy wydaje się rondo mylc al

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-rondo-mylc-al-pd30785/?v_Id=226458&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzrzABhD8ARIsANlSWNMqQoZOzLzROWx_NfqOct7Rfs7f2-ova3ldyu4CFRBHqmZ9rSGKeTIaAhqjEALw_wcB

Ponoć faktycznie nieco mocniej terenowy niz klasyczny gravel