SebaFeba Napisano Piątek o 17:13 Napisano Piątek o 17:13 (edytowane) Cześć, miałem gravela, trochę pojeździłem na agresywnej pozycji i szukam nowego roweru właśnie endurance. RONDO Ruut AL3 rozmiar S git. Planet X London Road rozmiar S przy mostku 80mm git. Mam 172cm wzrostu, przekrok 78cm. Przymierzałem się do Silex 400 i jak dostałem M to stwierdziłem, że na bank za duży. Pojeździłem też po placu Scultura Endurance w rozmiarze S i...wydaje się za długi. Wtf? Siodełko to jeszcze bym ustawił, ewentualnie zmienił offset w sztycy bo pozycja nad pedałami wypadała przyzwoicie. Ale sama pozycja do kierownicy to za daleka o dobre 3cm, może ciut więcej. Niby w tym rozmiarze jest mostek 100mm, kierownica reach 80, manetki można przesunąć ale czy to ma sens? Rower ma dość pionowy widelec, krótki trail, skrócę mostek i kierownice i zrobi się z tego narwany sprzęt. To też moja pierwsza jazda na takim geo, ale czuję, że z barkami wyjeżdżam do przodu, rękami sięgam w przód, jest jakby za długi reach całej mojej pozycji. Nie mam jakiegoś napięcia w ramionach, ale czuję się zbyt wyciągnięty, poza komfortem. Jestem zaskoczony takimi wnioskami, może ktoś się więcej wypowie o rozmiarówkach Meridy? P. S. Tą czerwoną linia zaznaczyłem gdzie w chwycie było mi komfortowo. Edytowane Piątek o 17:16 przez SebaFeba Cytuj
Mihau_ Napisano Piątek o 19:25 Napisano Piątek o 19:25 Cytat Jestem zaskoczony takimi wnioskami, może ktoś się więcej wypowie o rozmiarówkach Meridy? Cytat Merida scultura endurance GR zaniżone rozmiary? Żeby mówić o jakimkolwiek "zaniżeniu" musiałaby istnieć standaryzacja a takowej nie ma. Cytat Ale sama pozycja do kierownicy to za daleka o dobre 3cm, może ciut więcej. O tyle na pewno nie jest, to raczej ograniczenia twojego ciała. Cytat Rower ma dość pionowy widelec, krótki trail, skrócę mostek i kierownice i zrobi się z tego narwany sprzęt. Przesadzasz, skrócić mostek o 10, max 20mm i jeździć. 100mm w takim rozmiarze jest dość rzadko spotykane, zwykle producenci wkładają 80mm. Cytuj
SebaFeba Napisano Piątek o 20:39 Autor Napisano Piątek o 20:39 Producent podaje 90mm w rozmiarze S, ale zmierzyłem kilka razy i wychodzi te 100mm o których pisałeś. Biorę też poprawkę na to, że przymiarka na szybko z źle ustawionym siodłem, rowerem poskładanym z kartonu to też wyolbrzymia poczucie pozycji. Cytuj
GrzeGT Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeżdżę na tej Meridzie w rozmiarze M, mam 180 cm i jest ok. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi