Skocz do zawartości

[dyskusja, rozmiar] Merida scultura endurance GR zaniżone rozmiary?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, miałem gravela, trochę pojeździłem na agresywnej pozycji i szukam nowego roweru właśnie endurance.

RONDO Ruut AL3 rozmiar S git.

Planet X London Road rozmiar S przy mostku 80mm git. 

Mam 172cm wzrostu, przekrok 78cm. Przymierzałem się do Silex 400 i jak dostałem M to stwierdziłem, że na bank za duży. 

Pojeździłem też po placu Scultura Endurance w rozmiarze S i...wydaje się za długi. Wtf? Siodełko to jeszcze bym ustawił, ewentualnie zmienił offset w sztycy bo pozycja nad pedałami wypadała przyzwoicie. Ale sama pozycja do kierownicy to za daleka o dobre 3cm, może ciut więcej. Niby w tym rozmiarze jest mostek 100mm, kierownica reach 80, manetki można przesunąć ale czy to ma sens? Rower ma dość pionowy widelec, krótki trail, skrócę mostek i kierownice i zrobi się z tego narwany sprzęt. 

To też moja pierwsza jazda na takim geo, ale czuję, że z barkami wyjeżdżam do przodu, rękami sięgam w przód, jest jakby za długi reach całej mojej pozycji. Nie mam jakiegoś napięcia w ramionach, ale czuję się zbyt wyciągnięty, poza komfortem. 

Jestem zaskoczony takimi wnioskami, może ktoś się więcej wypowie o rozmiarówkach Meridy? 

P. S. Tą czerwoną linia zaznaczyłem gdzie w chwycie było mi komfortowo. 

20250425_191256.jpg

Edytowane przez SebaFeba
Napisano
Cytat

Jestem zaskoczony takimi wnioskami, może ktoś się więcej wypowie o rozmiarówkach Meridy? 

Cytat

Merida scultura endurance GR zaniżone rozmiary?

Żeby mówić o jakimkolwiek "zaniżeniu" musiałaby istnieć standaryzacja a takowej nie ma.

Cytat

Ale sama pozycja do kierownicy to za daleka o dobre 3cm, może ciut więcej.

O tyle na pewno nie jest, to raczej ograniczenia twojego ciała.

Cytat

Rower ma dość pionowy widelec, krótki trail, skrócę mostek i kierownice i zrobi się z tego narwany sprzęt. 

Przesadzasz, skrócić mostek o 10, max 20mm i jeździć. 100mm w takim rozmiarze jest dość rzadko spotykane, zwykle producenci wkładają 80mm.

Napisano

Producent podaje 90mm w rozmiarze S, ale zmierzyłem kilka razy i wychodzi te 100mm o których pisałeś.
Biorę też poprawkę na to, że przymiarka na szybko z źle ustawionym siodłem, rowerem poskładanym z kartonu to też wyolbrzymia poczucie pozycji.

733637bc-bf98-45d4-951d-e3be058e1b8c.jpg