maibah Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Cześć, chcę zmienić korbę w rowerku Trek x-caliber 8 2022r. Obecnie mam korbę Praxis M24 30T 3mm offset cokolwiek to znaczy i ciężko znaleźć informacje o jej długości czy rozstawie. Z tego co znalazłem to nie jest ona kompatybilna z łańcuchami shimano i zaleca się tylko łańcuchy srama. Przełożenie to 1x12, kaseta shimano Deore CS-M6100, łańcuch Deore XT M8100 i przerzutka tylna XT. Łańcuch na największym blacie jest mocno skoszony względem przedniej ale to chyba max jaki może być bo przednia zębatka jest już bardzo blisko ramy. Rama z tego co się orientuje to boost 141 a chyba obecne standardy to 142 i tu pytanie czy korba Deore FC-M6100 będzie pasować wraz z suportem BB-MT800? Wiem że są 3 rodzaje tej korby i każda różni się trochę wymiarami. Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia 142 nie jest standardem boost i przerwornie ma mniejszą o 6mm szerokość montażową niż boost 141. Korba będzie pasować. FC-M6100 jest tylko jedna jedyna. Może różnić się liczbą zębów. Suport mt800/801 jest bardzo przyzwoity. Pamiętaj żeby nie sciągać lewego ramienia tą osiową, plastikową nakrętką mocniej niż te zalecane 2,7Nm. 1 Cytuj
maibah Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia Dzięki, chodziło mi o różnice M6100 6120 i 6130. A liczba zębów jak teraz mam 30 i dajmy wezmę tą wersję 32 to muszę dołożyć ogniwo do łańcucha? I co te 2 zęby zmienią? Z tą nakrętką to 2.7Nm jest pewne? Bo mam taki klucz dynamometryczny co by mógł to złapać Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Jeśli z tyłu masz boost (141/148mm) to korba m6100 jest odpowiednia. Dodatkowe zęby zmienią przełożenie o niecałe 7%, to dużo i mało w zależności od oczekiwań . Często łańcucha nie trzeba zmieniać ale ja wyznaję zasadę, że każda zmiana uzębienia (w sensie nowa zębatka/kaseta) to zawsze wymiana łańcucha na nowy. Moment nawet mniejszy niż wcześniej pisałem... No i bez przesady z tym dynamometrycznym - po prostu ma być to dokręcone delikatnie żeby ramię nie miało luzu osiowego. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi