Adamus80 Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca Robię właśnie generalny przegląd i serwis roweru żony. Kross Nomia +2. Rower jakoś 10-15 letni. Nie pamiętam dokładnie. Generalnie rozebrałem rower ze wszystkich części. Czyszczenie, mycie i smarowanie wszystkiego na nowo. Rower ma jakiś mega budżetowy amortyzator marki ZOOM, który ma duuużą wagę, a amortyzuje pewnie tyle co nic. I tak zacząłem się zastanawiać czy ma on w ogóle sens. A właściwie wiem, że nie ma sensu wcale. Tym bardziej, że to rower turystyczny do jeżdżenia po ścieżkach rowerowych i duktach leśnych. I teraz pytanie jak się zabrać za zmianę na widelec sztywny. Jakie elementy porównywać, jakie wielkości (poza średnicą rury sterowej oczywiście)? Co zmierzyć? Tak aby docelowo rower nie zmienił za bardzo swojej geometrii. Hamulce to tradycyjne V-brake. Nigdy nie robiłem takiej zmiany więc przydadzą się jakieś wskazówki. Cytuj
Dzieni Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca Najważniejsza wartość to axle to crown, czyli od widocznej części widelca do osi. Jestem w trakcie zmiany na sztywny i ostrzegam, że może być problem ze znalezieniem widelca odpowiedniej długości . Chociaż Twoje parametry jednak się trochę różnią (mniejsze koła, V-brake) Sprawdź mój wątek. 1 Cytuj
Adamus80 Napisano 5 Marca Autor Napisano 5 Marca (edytowane) OK. Sprawdzę to i spróbuję coś poszukać. Dzięki za link do Twojego wątku. Edytowane 5 Marca przez Adamus80 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi