Skocz do zawartości

[Trekking do 2000-2300 PLN] Jaki rower trekkingowy kupić? Lazaro, Decathlon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 🙂 Czy moglibyście mi doradzić w sprawie zakupu roweru trekkingowego? 

O mnie: mam 178 cm, jestem mężczyzną (więc chcę ramę męską ;), do roweru będę montował fotelik dla dziecka, z tyłu (mam Hamaxa montowanego do ramy) - ale nie zawsze, czasem będę jeździł sam.

Rower będzie trzymany na półpiętrze w bloku i zwożony windą, w pionie, potem wciągany po schodach. Więc tutaj waga roweru też ma znaczenie :) 

Na czym mi jeszcze zależy:

- bardzo wygodna, prawie pionowa pozycja ciała (jak w holenderce), pochylenie do przodu jak najmniejsze

- rower trekkingowy

- musi być NOWY, mam ogromny niesmak do używanych. Tego jestem pewien.

- rama chyba 19 " przy moim wzroście, tak mi doradzono

- fajna byłaby regulowana kierownica (lub mostek), abym mógł sobie wygodnie ją dopasować do siebie

- głównie jazda po mieście, czasem po ścieżkach leśnych, ale takich cywilizowanych, bez błota i dziur 

Podoba mi się ten model:

https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-700/_/R-p-341646?mc=8751945

Riverside 700 - w promocji kosztuje 1950 zł, ale opinie i oceny nie zachęcają. Nie chcę awaryjnego sprzętu.

Polecono mi też Lazaro Senatore V3:

https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-senatore-v3-męski_pid=463

lub V3 IMPAC, bardzo podobny

https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-senatore-v3-męski-impac_pid=621

Lazaro waży 17,7 kg, Riverside w rozmiarze M 13,5 kg. 

Jeździłem na tym Riverside i było naprawdę przyjemnie i lekko, jak na kolarzówce. Lazaro kupowałbym w ciemno, online.

Pomożecie? :) 

Napisano

Ja bym brał  kands-pure-acera-2023,  a za to co zostanie w portfelu wymienić od razu łańcuch na jakiś lepszy ze spinką i w razie potrzeby mostek na regulowany.  19" jak najbardziej.

"Trekkingowości"  senatore i riverside są jakby różne  :)

Zauważ też że lazaro jest relatywnie długi.

Jak nie chce ci się bawić w przekładki na starcie to rzuć okiem na  spartacus premier 4.0.

Napisano

Dzięki, zerknę na Spartacusa. Domyślam się, że to podobny składak jak ten, co oferuje Lazaro-Bike, tylko przez kogoś innego?

kands-pure-acera-2023 - tutaj nie ma amortyzacji z przodu, a na tym też mi zależy.

A co to znaczy, że "trekkingowatości senatore i riverside są jakby różne"? :)

Napisano

W tych kwotach i modelach to nie jest amortyzacja tylko zwiększenie masy roweru z wykorzystaniem atrapy amortyzatora  :) zwanej "uginaczem" - bo to rzeczywiście on robi.

Na pierwszy rzut oka widać ze te rowery są z innych kategorii - a że ktoś użył dla nich wspólnego określenia to inna kwestia.

Kiedyś dealerzy seata upierali się że poniższe toledo to sedan :

image.png.61fcbe28d0b924cb4b19fe2d90246458.png

Napisano

U mnie ponad rok jeździ Riverside, niska rama. 

Po zakupie zmienione opony na 2 calowe, widelec na sztywny, hamulce na hydrauliczne, siodło, mostek, łańcuch. 

Rower jeździ każdego dnia, nawet w deszcz. 

Wszystko gra i buczy. 

20230203_174937.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...