szczupak56 Napisano 19 Grudnia 2023 Napisano 19 Grudnia 2023 Cześć, planuję w swoim rowerze fitness zmienić napęd na 1x11. Kasetę, korbę, łańcuch mam już wybrane. Będzie to korba 40-42T, kaseta 11s 11-34T. Nie wiem tylko jak z przerzutką z tyłu i manetką. Chciałbym sobie zamontować przerzutkę Shimano 105. Czy będzie ona działać poprawnie w układzie 1x? Jeśli tak, to czy mogę do tej przerzutki użyć innej manetki np. tańszej deore? Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj
chrismel Napisano 19 Grudnia 2023 Napisano 19 Grudnia 2023 Gdyby naszła Cię kiedyś chęć wymiany kasety na taką o szerszym stopniowaniu np. 11-42 to ta przerzutka tego nie obsłuży. Cytuj
Sobek82 Napisano 19 Grudnia 2023 Napisano 19 Grudnia 2023 Przecież to jest jakiś dramat co moje oczy widzą, mózg przetwarza tekst i wyobraźnia działa cuda. W dwa razy dziesięć miałeś podobną kasetę, tyle że dziesiątkę. Korba to może być nawet na kwadrat. Kupujesz kit deore 5100, skoro masz już łańcuch i nieszczęsną kasetę, deorka jest w cenie stu cebulionów, manetka podobnie. Jak wychowały Cię wilki i mieszkasz w płasko Polsce to możesz spróbować z kasetą którą przytuliłeś do piersi, inaczej szukaj jedenaście, czterdzieści dwa lub sześć. Pozdrow'er😘 Cytuj
Rafał87 Napisano 20 Grudnia 2023 Napisano 20 Grudnia 2023 manetka mtb 11s i przerzutka szosowa 11s nie są ze sobą kompatybilne. Szosowe (11s) mają przełożenie1.4 a mtb (11s) 1.1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi